Σύνοδος G7: Κάλεσμα στην Κίνα να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για την Ουκρανία

Οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7), που συνεδριάζουν στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, κάλεσαν την Κίνα να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να πείσει την Ρωσία να τερματίσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωσή τους, η G7 ανέφεραν, αρχικά ότι είναι έτοιμοι να οικοδομήσουν «εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με την Κίνα», συμπληρώνοντας ότι «είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με την Κίνα, δεδομένων του ρόλου της στη διεθνή κοινότητα και του μεγέθους της οικονομίας της, πάνω στις παγκόσμιες προκλήσεις καθώς και στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος».

Ακόμα, απηύθυναν έκκληση στο Πεκίνο για διάλογο σε ζητήματα, όπως «η κλιματική κρίση και η κρίση της βιοποικιλότητας».

Παράλληλα, οι G7 τονίζουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας ή να σχεδιάσουν πολιτική που θα βλάπτει το Πεκίνο.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι G7 δήλωσαν: «Ενθαρρύνουμε την Κίνα να υποστηρίξει μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στη βάση της εδαφικής ακεραιότητας… μεταξύ άλλων και μέσω του απευθείας διαλόγου της με την Ουκρανία».

Τέλος, υπάρχει αναφορά στην δραστηριότητα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ για το θέμα της Ταϊβάν απευθύνεται κάλεσμα για «μια ειρηνική λύση».