ΗΠΑ: Κατέρρευσε η First Republic Bank – Οι καταθέσεις περνούν στην JP Morgan

Νέα κατάρρευση τράπεζας σημειώθηκε πριν από λίγες ώρες στις ΗΠΑ, καθώς η Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι τέθηκε υπό τον έλεγχό της η First Republic Bank.

Η DFPI διόρισε την ομοσπονδιακή υπηρεσία (Federal Deposit Insurance Corporation FDIC) για την εποπτεία της First Republic Bank, η οποία θα περάσει στον όμιλο JP Morgan. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, οι καταθέσεις και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας θα βρεθούν στα χέρια της JP Morgan.

Η JP Morgan θα αναλάβει δάνεια ύψους 173 δισ. δολαρίων, χρεόγραφα 30 δισ. δολαρίων, όπως και καταθέσεις 92 δισ. δολαρίων.

Σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, είπε: «Η κυβέρνησή μας κάλεσε εμάς και άλλους να λάβουμε μέτρα, και το κάναμε. Η οικονομική ισχύς, οι δυνατότητες και το επιχειρηματικό μας μοντέλο μας επέτρεψαν να αναπτύξουμε μια προσφορά για την εκτέλεση της συναλλαγής με τρόπο που να ελαχιστοποιεί το κόστος για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων».

Η εξαγορά της First Republic Bank από την JP Morgan μετατρέπει την δεύτερη στην ισχυρότερη τράπεζα των ΗΠΑ. Οι ρυθμιστικοί περιορισμοί στη χώρα θα την εμπόδιζαν υπό κανονικές συνθήκες να επεκτείνει περαιτέρω την καταθετική της βάση μέσω εξαγοράς.