Δένδιας: Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με όποιον ο τουρκικός λαός κρίνει ότι πρέπει να είναι ο Πρόεδρός του

Στις εκλογές στην Τουρκία αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Νίκος Δένδιας.

«Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με όποιον ο τουρκικός λαός κρίνει ότι πρέπει να είναι ο Πρόεδρός του» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ όσον αφορά στο αποτέλεσμα των εκλογών σχολίασε ότι αυτό καθόλου δεν τον εξέπληξε.

«Οι δυνατότητες δημοσκόπησης σε μια χώρα όπως η Τουρκία είναι περιορισμένες και ότι η αντιπολίτευση, η οποία θεωρείτο από τους περισσότερους δυτικούς ως ευρισκόμενη στο κατώφλι της εξουσίας, δεν είχε τις πραγματικές δυνάμεις που της έδιναν οι μετρήσεις και οι δυτικές ευχές» υπογράμμισε.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την επίσκεψή του στις σεισμόπληκτες περιοχές τής Τουρκίας θεωρεί ότι είναι ευκαιρία «να δοθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας, ούτως ώστε να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση στη διαφορά μας».

«Νομίζω ότι και η ρητορική του Προέδρου Ερντογάν, το τελευταίο διάστημα, τείνει προς τη δημιουργία αυτής της ελπίδας. Είναι η μεγαλύτερη πιθανότητα; Όχι, δεν είναι η μεγαλύτερη πιθανότητα».

Αυτό που περιμένει να διαπιστώσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ είναι το κατά πόσο είναι έτοιμος ο Πρόεδρος της Τουρκίας, εάν εκλεγεί εκ νέου στο αξίωμα, να δηλώσεις έτοιμος για «μια εγκάρδια συνεννόηση που θα οδηγήσει σε μια επίλυση της διαφοράς μας. Θα το ξέρουμε αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές» πρόσθεσε.

«Η δυναμική που θα δημιουργηθεί θα είναι θετική και για τις δύο χώρες. Αλλά, βέβαια, αυτό προϋποθέτει η Τουρκία να είναι και αυτή έτοιμη για να αντιληφθεί πράγματα. Διότι δεν είμαι πάντα σίγουρος ότι συμβαίνει αυτό», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.