Αλέξης Τσίπρας: Το αποτέλεσμα είναι ένα οδυνηρό σοκ. Η ευθύνη είναι πρωτίστως δική μου- Ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης

Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές επωμίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας νωρίτερα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνεδριάζει σήμερα.

«Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Το αποτέλεσμα είναι ένα οδυνηρό σοκ. Και η ευθύνη είναι δική μας, πρωτίστως δική μου, δεν ισομοιράζεται. Δεν κρύβομαι. Με ξέρετε. Ποτέ δεν κρύφτηκα, στη πολιτική μου διαδρομή. Στα δύσκολα ποτέ δεν το έβαλα στα πόδια. Ανέλαβα την ευθύνη και έδωσα τη μάχη. Έτσι και τώρα» ανέφερε αρχικά, απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Επεσήμανε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον αγώνα «δεν πάει για να χάσει και το κόμμα θα παραμείνει κόμμα εξουσίας και όχι κόμμα διαμαρτυρίας».

Προσπαθώντας να εξηγήσει τα αίτια της ήττας, ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι δεν μπόρεσε το κόμμα να πείσει όσους ψηφοφόρους δεν το επέλεξαν στις εκλογές. «Η ευθύνη είναι δική μας που δεν καταφέραμε να τους πείσουμε. Και τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερη, να κατορθώσουμε να τους πείσουμε σε αυτή τη μάχη. Γιατί αυτή είναι η πιο κρίσιμη, αυτή είναι η τελική και καθοριστική εκλογική αναμέτρηση» σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του σε όσους ψηφοφόρους τους ψήφισαν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε με νόημα «μετά από τρεις μέρες θλίψης και αναστοχασμού, ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης».

«Δεν έχουμε δικαίωμα στην παραίτηση. Δεν έχουμε δικαίωμα στην εσωστρέφεια.

Έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να αποτιμήσουμε γρήγορα τα λάθη μας και να χαράξουμε μια καθαρή γραμμή. Για να δώσουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα τη μάχη που έχουμε μπροστά μας. Είμαστε ήδη στις πρώτες ημέρες της νέας προεκλογικής περιόδου, των εκλογών που ήδη ορίστηκαν για τις 25 Ιουνίου με ενισχυμένη αναλογική» συμπλήρωσε.

«Οι αναποφάσιστοι, αντί να ψηφίσουν όπως συνήθως συμβαίνει, με το κριτήριο της δυσαρέρκειας απέναντι στην κυβέρνηση, ψήφισαν ανάποδα, με το φόβο μην έρθει η αντιπολίτευση. Δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από εύκολες απαντήσεις περί συντηρητικοποίησης της κοινωνίας. Πρωτίστως στις δικές αδυναμίες και επιλογές, πρέπει να αναζητήσουμε τις απαντήσεις.

Τελικά η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει τη δική της ατζέντα, την ατζέντα του φόβου: να μην αλλάξουμε γιατί μπορεί να γίνουν και χειρότερα τα πράγματα.

Ο κ. Τσίπρας, εξήγησε ότι τρείς ήταν οι αιτίες αυτού του κακού αποτελέσματος για το κόμμα του:

«Κανείς δεν συζήταγε για τα σημερινά προβλήματα – κράτος λάφυρο, υποκλοπές, υγεία, παιδεία – αλλά τι συνέβη πριν 8 χρόνια, με το μνημόνιο, καταστάσεις που αφήσαμε πίσω οριστικά χάρις στα δικά μας επιτεύγματα.

Η δεύτερη αιτία ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής, που εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, δεν μπορούσε να περπατήσει: η στρατηγική της απλής αναλογικής και του σχηματισμού μιας κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας.

Η τρίτη αιτία, όχι έσχατη, είναι η εικόνα του κόμματός μας, ως συλλογικού υποκειμένου, ιδίως τις κρίσιμες μέρες πριν την κάλπη, με άστοχες παρεμβάσεις, παλινωδίες, ακόμη και αδυναμία αντίληψης της κοινωνίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.