Τουρκία – Εκλογές: Παρέμβαση του Οσμάν Καβαλά από την φυλακή μέσω επιστολής

Ο Οσμάν Καβαλά εξέδωσε επιστολή για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία από την φυλακή λόγω της ισόβιας κάθειρξης που του έχει επιβληθεί για συμμετοχή στην απόπειρα ανατροπής του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην επιστολή του, ο Οσμάν Καβαλά σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ελπίζει σε «μια νέα προοπτική που θα σέβεται τους νομικούς κανόνες, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα επικρατήσει στο δικαστικό σώμα και σε όλους τους δημόσιους θεσμούς».

Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει πως «χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν επίσης φυλακιστεί χωρίς κανένα στοιχείο που να τους συνδέει με τα υποτιθέμενα εγκλήματα συμμερίζονται αυτήν την προσδοκία».

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά συνελήφθη το 2017 για υποκίνηση των διαδηλώσεων του 2013 στο πάρκο Γκεζί, από τις οποίες απαλλάχθηκε το 2020. Ωστόσο, συνελήφθη αμέσως μετά την ίδια χρονιά για υποκίνηση της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει καταδικάσει την απόφαση για ισόβια εις βάρος του Οσμάν Καβαλά, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του.