Ιράν: Κλείνουν πάνω από 150 καταστήματα λόγω μη χρήσης μαντίλας από τις εργαζόμενες

Οι αρχές του Ιράν προχωρούν στο κλείσιμο περισσότερων από 150 καταστημάτων λόγω μη συμμόρφωσης των γυναικών εργαζομένων τους με την υποχρέωση της χρήσης μαντίλας.

Ειδικότερα, οι ιρανικές αρχές επέβαλαν λουκέτο σε 137 εμπορικά καταστήματα καθώς και 18 εστιατόρια και αίθουσες δεξιώσεων στη χώρα εξαιτίας μη συμμόρφωσης με την υποχρεωτική χρήση του χιτζάμπ (ισλαμική μαντίλα).

Όπως ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα, προβλέπεται ποινική δίωξη εναντίον εκείνων που ενθαρρύνουν τις γυναίκες να μη φορούν την μαντίλα, με παράλληλη απαγόρευση της άσκησης έφεσης εναντίον οποιασδήποτε εις βάρος τους απόφασης.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε ότι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που μεταφέρουν γυναίκες χωρίς μαντίλα θα λαμβάνουν προειδοποίηση. Εφόσον δεν υπάρχει «συμμόρφωση», υπάρχει κίνδυνος κατάσχεσης των οχημάτων τους.

Σημειώνεται ότι στις 10 Απριλίου είχε ανακοινωθεί ότι οι γυναίκες που δεν φορούν χιτζάμπ θα απαγορεύεται να επιβιβάζονται στο μετρό. Γι’ αυτό τον σκοπό, έχει συσταθεί «υπηρεσία χιτζάμπ» στο μετρό της Τεχεράνης, η οποία εμποδίζει την είσοδο σε γυναίκες που δεν την φορούν.