Τόνι Μπλερ: Η επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. πρέπει να ληφθεί από μία μελλοντική γενιά

Το ζήτημα της ένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξεταστεί τα επόμενα χρόνια, όπως εκτίμησε ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα γραφεία του Ινστιτούτου για την Κλιματική Αλλαγή στο Γαλλικό Πρακτορείο και στα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων Ansa (Ιταλία), DPA (Γερμανία) και Efe (Ισπανία), ο Τόνι Μπλερ είπε, αρχικά: «Το ζήτημα για το αν και το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιστρέψει μέσα στην ΕΕ ανήκει σε μια μελλοντική γενιά. Πιστεύω πως αυτή είναι η πραγματικότητα».

Παράλληλα, ο ίδιος εκτίμησε ότι προτεραιότητα της χώρας θα πρέπει να είναι ο βαθμός που πρέπει να έχει μία ισχυρή σχέση με την Ε.Ε., προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να ισχύει και για το Εργατικό Κόμμα. Λονδίνο και Βρυξέλλες καλούνται να συνεργαστούν για ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η έρευνα.

Ταυτόχρονα, ο Τόνι Μπλερ κάλεσε σε άμεση διευθέτηση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει λόγω του Brexit, καθώς «οι ζημιές είναι φανερές».

Αναφορικά με την στάση που έχει τηρήσει το Εργατικό Κόμμα και ο Προέδρος Σερ Κιρ Στάρμερ για την μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε., ο 69χρονος πρώην πολιτικός δήλωσε: «Πιστεύω πως υπάρχει μια αμφιθυμία για το Brexit σε πολλούς ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και πιστεύω πως οι άνθρωποι βλέπουν τα προβλήματα (που προκλήθηκαν από το Brexit), δεν θέλουν να επιστρέψουν στις διαιρέσεις που δημιουργήθηκαν απ’ αυτή τη συζήτηση».

Οι Εργατικοί έχουν υποσχεθεί ένα λειτουργικό Brexit, θέση που υπερασπίζεται ο Σερ Κιρ Στάρμερ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ευρεία διαφορά έναντι των Συντηρητικών.