Τουρκία: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι το πρόσωπο που θα αναμετρηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προσεχείς προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προκρίθηκε ως υποψήφιος για τις εκλογές της 14ης Μαΐου, μετά την τελική συγκατάθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η τελική υποψηφιότητα του ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) συνοδεύτηκε από την αρχική άρνηση της ηγέτιδας του Καλού Κόμματος (Iyi Parti), Μεράλ Ακσενέρ, η οποία είχε αντιπροτείνει ως υποψηφίους τους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης ή της Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς. Ωστόσο, τόσο ο Εκρέμ Ιμάμογλου όσο και ο Μανσούρ Γιαβάς αρνήθηκαν την συγκεκριμένη πρόταση.

Μετά από συνάντηση της Μεράλ Ακσενέρ με τους κκ. Ιμάμογλου, Γιαβάς και Κιλιτσντάρογλου, τελικά πείστηκε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του τελευταίου και να παραμείνει στη συμμαχία της Αντιπολίτευσης.

«Όλοι μαζί θα αποκαταστήσουμε την εξουσία της ηθικής και της δικαιοσύνης. Εμείς, η Συμμαχία του Έθνους, θα οδηγήσουμε την Τουρκία με βάση τη συνεργασία και τη συμφιλίωση. Ο νόμος και η δικαιοσύνη θα υπερισχύσουν», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η στάση του φιλοκουρδικού Κόμματος των Λαών (HDP) δείχνει θετική, με τον συμπρόεδροο Μιτάτ Σαντζάρ να επισημαίνει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας του Κιλιντσντάρογλου.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι Πρόεδρος του Λαϊκού Ρεμπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) από το 2010, διαδεχόμενος τον Ντενίζ Μπαϊκάλ. Ο ίδιος έχει μιλήσει με σκληρή γλώσσα εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.