Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – ΕΕ: Τα δικαιώματα των γυναικών δέχονται επιθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Με αφορμή την Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:  

«Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αναλογιζόμαστε το σθένος και τη δύναμη των γυναικών. Την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν την αδικία. Την αφοσίωσή τους στην προστασία των άλλων. Τις αδιάκοπες προσπάθειες που καταβάλλουν για αλλαγή.

Όχι μόνο σήμερα, αλλά και καθημερινά στεκόμαστε ενωμένοι με όλες τις γυναίκες, ώστε να δοθεί ώθηση για τα δικαιώματά τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες ώστε να επιδιώκουν ανεμπόδιστες τους στόχους της ζωής τους.

Η αυξανόμενη καταπίεση των γυναικών και των κοριτσιών σε παγκόσμιο επίπεδο και οι επιθέσεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους είναι ανησυχητικές.

Στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών στο Ιράν, οι ελευθερίες των οποίων περιορίζονται συστηματικά· και εκείνων στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν προσπαθούν να εξαλείψουν την παρουσία των γυναικών και των κοριτσιών από τον δημόσιο χώρο, καθώς και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο όπου τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες των γυναικών απειλούνται ή απορρίπτονται.

Ανησυχούμε επίσης βαθύτατα για τις αναφορές ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών και των παιδιών στην Ουκρανία ως πολεμικό όπλο. Οι ενέργειες αυτές συνιστούν εγκλήματα πολέμου και οι δράστες πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για να κάνουμε τη Ρωσία να πληρώσει γι’ αυτές τις φρικαλεότητες.

Προκειμένου να ενισχύσει την παγκόσμια λογοδοσία, η ΕΕ μόλις ενέκρινε δέσμη κυρώσεων κατά των δραστών σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

Υπάρχουν όμως και καλές ειδήσεις. Η ΕΕ έχει λάβει αποφάσεις-ορόσημα για να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες στην ΕΕ έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες ένα παράδειγμα είναι οι νέοι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών ή τη μισθολογική διαφάνεια. Θέλουμε επίσης να θεσπίσουμε κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας.

Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. Απέχουμε ακόμα πολύ από την πραγματική ισότητα ως προς τα δικαιώματα. Η ισότητα των φύλων θα επιτευχθεί μόνο την ημέρα που θα είμαστε όλοι μέρος της προώθησης και της υπεράσπισής της, τόσο στην ΕΕ όσο και στον κόσμο.».