Ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ένταλμα σύλληψης εξέδωσε σήμερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με την κατηγορία ότι είναι «υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου» σχετικά με όσα διαπράχθηκαν στην Ουκρανία και ειδικότερα ότι συγκεκριμένα ότι είναι υπεύθυνος για παράνομη απέλαση παιδιών «βγάζει παράνομα παιδιά από την Ουκρανία».

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε επίσης και για την Ρωσίδα επίτροπο για τα δικαιώματα του παιδιού, Μαρία Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα.

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν τόνισε με δηλώσεις του ότι εκατοντάδες παιδιά μεταφέρθηκαν από ορφανοτροφεία της Ουκρανίας στη Ρωσία για υιοθεσία.

Για νομικά άκυρο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, ακόμη και από νομική άποψη», ανέφερε και συνέχισε:

«Η Ρωσία δεν είναι μέλος του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν έχει καμία υποχρέωση βάσει αυτού. Η Ρωσία δεν συνεργάζεται με αυτό το όργανο και πιθανά εντάλματα συλλήψεων που προέρχονται από το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης θα είναι νομικά άκυρα για εμάς», κατέληξε.