Τουρκία: Το σχέδιο της αντιπολίτευσης σε περίπτωση νίκης εναντίον του Ερντογάν

Σειρά νόμων για την αλλαγή του πολιτικού και κοινωνικού status της Τουρκίας έχει η αντιπολίτευση της χώρας, εφόσον επικρατήσει επί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Τα έξι κόμματα που συνασπίζονται στις επόμενες εκλογές παρουσίασαν ένα σχέδιο 240 σελίδων που αποτελείται από χιλιάδες στόχους. Ο βασικότερος εξ αυτών είναι η επιστροφή σε πρωθυπουργικό καθεστώς με τον Πρόεδρο της χώρας να έχει θητεία επτά ετών και με λιγότερες αρμοδιότητες.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται ψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, η οποία θα πρέπει να την εγκρίνει με τα 2/3 των βουλευτών (400 βουλευτές σε σύνολο 600).

Ακόμα, περιλαμβάνεται η κατάργηση προεδρικών διαταγμάτων που χρησιμοποιήθηκαν από τον Ερντογάν για ενέργειες όπως η καθαίρεση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και η αποχώρηση από την Σύμβαση κατά της Βίας των Γυναικών το 2021.

Ακόμα, ενδεχόμενη δίωξη εναντίον πολιτικού κόμματος θα πρέπει να συνοδεύεται από την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης.

Τέλος, η Εθνική Συμμαχία υπόσχεται την επιστροφή της προεδρίας στο ιστορικό προεδρικό μέγαρο Τσανκαγιά αντί του Προεδρικού Μεγάρου που κατασκευάστηκε από τον Ερντογάν που περιλαμβάνει περισσότερα από 1.100 δωμάτια.