Συρία: Καμία συζήτηση για εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία χωρίς τερματισμό της κατοχής

Η Συρία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων με την Τουρκία, εφόσον δεν τερματιστεί η κατοχή εδαφών στη χώρα.

Μιλώντας για το θέμα, ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, τόνισε ότι τα αποτελέσματα της ενίσχυσης των επαφών Δαμασκού-Άγκυρας θα πρέπει να συνδεθούν με τον τερματισμό της κατοχής και της υποστήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων, όρος που αναφέρεται σε ομάδες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα στον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα από το 2011.

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μεκντάντ, επισήμανε στον Ιρανό ομόλογό του ότι δεν υπάρχει πιθανότητα αποκατάστασης των διπλωματικών επαφών δίχως τερματισμό της κατοχής εδαφών από την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για «τον διάλογο που διεξάγεται ανάμεσα στην Συρία και την Τουρκία».

Οι σχέσεις Συρίας-Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί μετά τον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 2011, καθώς η Τουρκία έχει ταχθεί στο πλευρό της συριακής αντιπολίτευσης από την πρώτη στιγμή.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της Συρίας αποκαλεί τρομοκρατικές τις ομάδες της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, έχοντας στο πλευρό της την Ρωσία και το Ιράν.