Σακελλαροπούλου για Τουρκία: Με ρητορικές απειλές και εμπρηστικές φράσεις δεν μπορεί να γίνει διάλογος

Για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Γερμανίας, έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε συνέντευξή της στη DW.

Η ΠτΔ τόνισε ότι ο Γερμανός ομόλογός της Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ συμμερίζεται τις απόψεις της Αθήνας όσον αφορά στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα «υπάρχει απόλυτη σύμπνοια με τον Γερμανό πρόεδρο ως προς αυτό» ανέφερε.

«Η Ελλάδα επιζητεί τον διάλογο με την Τουρκία- Aυτό όμως προϋποθέτει σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δίκαιου και του δικαίου της θάλασσας. Με ρητορικές απειλές και εμπρηστικές φράσεις δεν μπορεί να γίνει διάλογος» συμπλήρωσε.  

Αναφορικά με το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που έθεσε στον Γερμανό Πρόεδρο η κ. Σακελλαροπούλου, σημείωσε:

«Η Ελλάδα έχει υποβάλει το δικό της αίτημα για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή. H Γερμανία έχει δώσει τη δική της απάντηση.

Τα βάρη του παρελθόντος είναι εκεί, δεν εξαφανίζονται μονομερώς, αλλά στις σύγχρονες κοινωνίες οι διαφορές λύνονται με τον διάλογο. Θα μπορούσε στο μέλλον, με διάλογο και καλή διάθεση, να εξευρεθεί μια λύση. Τα νομικά ζητήματα έχουν τεθεί αλλά είναι ένα καθαρά πολιτικό θέμα».