Ρωσία: Ανανέωση των οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ λόγω της στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει κατά έξι μήνες, έως τις 31 Ιουλίου 2023, τα περιοριστικά μέτρα που στοχεύουν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι κυρώσεις αυτές, οι οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά το 2014 ως αντίδραση στις ρωσικές ενέργειες αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην Ουκρανία, επεκτάθηκαν σημαντικά από τον Φεβρουάριο του 2022, λόγω της απρόκλητης και αδικαιολόγητης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Πρόκειται για ευρύ φάσμα τομεακών μέτρων που περιλαμβάνουν περιορισμούς στο εμπόριο, τον χρηματοοικονομικό τομέα, την τεχνολογία και τα αγαθά διπλής χρήσης, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα είδη πολυτελείας. Καλύπτουν επίσης τα εξής: απαγόρευση της εισαγωγής ή μεταφοράς αργού πετρελαίου και ορισμένων προϊόντων πετρελαίου διά θαλάσσης από τη Ρωσία στην ΕΕ, αποκλεισμό πολλών ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT και αναστολή των ραδιοτηλεοπτικών δραστηριοτήτων και των αδειών διαφόρων μέσων παραπληροφόρησης που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο.