Ριζική ανακαίνιση 37 Επαγγελματικών Σχολών και 118 Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης της ΔΥΠΑ

Αλλάζει ριζικά η εικόνα των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ μέσα από την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των 37 ιδιόκτητων Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας (ΕΠΑΣ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης που δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η ΔΥΠΑ λειτουργεί σε όλη τη χώρα 51 ΕΠΑΣ όπου παρέχονται 38 διαφορετικές ειδικότητες και φοιτούν σήμερα 6.500 μαθητές ηλικίας 15-29 ετών.

Πρόκειται για έργο ύψους 134 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα το «τρέξει» η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (ΜΣΣΣ). Πρόκειται για την ειδική μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ που υποστηρίζει το κράτος στις προσπάθειές του να υλοποιήσει σύνθετα έργα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και έχουν χαρακτηριστεί ως Στρατηγικής Σημασίας.

Η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των ΕΠΑΣ αποτελεί ένα από τα έργα στρατηγικής σημασίας -συνολικού προϋπολογισμού 6 δις. ευρώ- που «ωριμάζει» η ΜΣΣΣ. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει -μεταξύ άλλων- την κτιριακή αναβάθμιση 80 δημόσιων νοσοκομείων, 166 Κέντρων Υγείας, του κτιρίου του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών τη μετεγκατάσταση των Φυλακών Κορυδαλλού σε νέο κτίριο στον Ασπρόπυργο κ.λπ.

Η σχετική σύμβαση τεχνικής βοήθειας υπεγράφη σήμερα σε ειδική εκδήλωση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, τον Διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ Αθ. Ζηλιασκόπουλος και η Γενική Γραμματέας Ενίσχυσης της Απασχόλησης Ελένη Γιώτη.

Με το έργο αυτό -που θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025- αναβαθμίζονται ουσιαστικά τα κτίρια των ΕΠΑΣ στα οποία δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση από την περίοδο 1970-1980 οπότε και ανεγέρθηκαν. Πρόκειται δηλαδή για παλιά, μεγάλα και ενεργοβόρα κτίρια στα οποία μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει συστηματική συντήρηση ή ανακαίνιση και δεν ήταν φιλικά προς τους χρήστες τους, δηλαδή τους χιλιάδες μαθητές και το διδακτικό προσωπικό των ΕΠΑΣ.

Με τις παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν, η ΔΥΠΑ θα αποκτήσει λειτουργικά, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, με σύγχρονους εκπαιδευτικούς χώρους και αναβαθμισμένες ψηφιακές υποδομές. Επιπροσθέτως, τα κτίρια των ΕΠΑΣ θα γίνουν πλήρως προσβάσιμα σε Άτομα με Αναπηρία και έτσι θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει με την κατασκευή ραμπών προσβασιμότητας σε όλες τις Επαγγελματικές Σχολές της ΔΥΠΑ, αρχής γενομένης από τις ΕΠΑΣ Αττικής.

 Η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των ΕΠΑΣ εντάσσεται στη συνολικότερη μεταρρύθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης που παρέχεται από τη ΔΥΠΑ. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής έχει δρομολογηθεί -επίσης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης- ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού 300 εργαστηρίων καθώς και η ανάπτυξη εργαλείων για την ποιοτική αναβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, εκπονούνται μελέτες για τη διάγνωση των αναγκών της αγοράς και τις απαιτούμενες νέες ειδικότητες που πρέπει να αναπτυχθούν ώστε η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση να συμβαδίζει με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Σημειώνεται τέλος ότι, με δεδομένο ότι στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ οι εκπαιδευόμενοι το πρωί κάνουν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις και το απόγευμα εκπαιδεύονται στην τάξη και τα εργαστήρια των Σχολών, η ΔΥΠΑ προωθεί στρατηγικές συνεργασίες για την εξασφάλιση της βέλτιστης μαθητείας στον εργασιακό χώρο. Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν η συνεργασία με τον όμιλο ONEX για την ΕΠΑΣ Ελευσίνας και τις ειδικότητες ναυπηγικής ζώνης, αλλά και η Συνεργασία με την ΕΑΒ για την ΕΠΑΣ Χαλκίδας και την ειδικότητα μηχανοσυνθετών αεροσκαφών.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: Το έργο της αναβάθμισης των υποδομών των σχολών μαθητείας της ΔΥΠΑ θα έπρεπε να είχε προχωρήσει εδώ και καιρό. Διότι η εικόνα των σχολών, οι υποδομές τους, υπονομεύουν τόσο την προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά όσο και το έργο των καθηγητών. Είναι ευχής έργον ότι έχουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα τους διαθέσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, σε μια περίοδο που δίνουμε μεγάλο βάρος στις δεξιότητες και την αναβάθμιση στο σύνολό της, της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα».

Ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε: «Εδώ και 3,5 χρόνια η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αποτελεί βασική προτεραιότητα της διοίκησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με ένα σημαντικό έργο. 134 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των επαγγελματικών σχολών μας ανά την επικράτεια, που θα δώσει τη δυνατότητα για ακόμα πιο ποιοτική επαγγελματική εκπαίδευση σε χιλιάδες νέους που μας εμπιστεύονται κάθε χρόνο. Ευχαριστώ πολύ το ΤΑΙΠΕΔ για την άψογη συνεργασία».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε: «Η ανάθεση της ωρίμανσης του έργου στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το ΤΑΙΠΕΔ. Αξιοποιώντας τη θετική εμπειρία και την πολύτιμη τεχνογνωσία που διαθέτει η Μονάδα θα εργαστούμε με υπευθυνότητα, προσήλωση και διαφάνεια προκειμένου να δημοπρατηθεί απρόσκοπτα αυτό το στρατηγικής σημασίας έργο».

Η Υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ αρμόδια για τις ΕΠΑΣ Γιάννα Χορμόβα δήλωσε: «Βασικός πυλώνας των πολιτικών της ΔΥΠΑ είναι και η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση σε όλες τις πτυχές της, από το θέμα των κτιρίων και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των εργαστηρίων έως το τι θα διδάξουμε τα παιδιά ώστε να διευκολύνουμε την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας. Το έργο που ξεκινά σήμερα με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ θα καταστήσει τα κτίρια των ΕΠΑΣ όχι μόνο ενεργειακά αυτόνομα, αλλά και πιο φιλικά προς μαθητές καθηγητές. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που συνδυάζεται με το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων που είναι φέτος και αναδεικνύει τον μετασχηματισμό της ΔΥΠΑ και το βάρος που δίνει στην εκπαιδευτική της διάσταση».

Ανακαίνιση και αναβάθμιση 118 Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2)

Με προϋπολογισμό 49.734.168 €, εντάχθηκε το έργο «Επανασχεδιασμός των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης» στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGeneration EU.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΔΥΠΑ, το έργο αφορά τη λειτουργική ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση των 118 υπηρεσιών της ΔΥΠΑ ανά την επικράτεια και εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής οργανωσιακής αναδιάρθρωσής της και μετεξέλιξής της σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή δημόσια υπηρεσία απασχόλησης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας και θα παρέχει ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες, αξιοποιώντας βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Η δράση περιλαμβάνει έναν ολοκληρωμένο επανασχεδιασμό που θα αποτυπωθεί αρχικά σε ένα ΚΠΑ2, στο οποίο θα εφαρμοστούν πιλοτικά οι αλλαγές με σκοπό να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και στη συνέχεια θα προχωρήσει η εφαρμογή των νέων προδιαγραφών σε κάθε ΚΠΑ2 στο σύνολο της επικράτειας, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την παρουσία της ΔΥΠΑ στις τοπικές κοινωνίες και δημιουργώντας νέα τοπόσημα.

Το έργο προβλέπει τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων με ενιαίες προδιαγραφές στην οργάνωση, τα υλικά και τον εξοπλισμό, για την κατασκευή των οποίων θα εφαρμοστούν οι πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ενεργειακής αναβάθμισης, εξοικονόμησης και ασφάλειας.

Κάθε ανασχεδιασμένο ΚΠΑ2 θα ενσωματώνει τα στοιχεία της νέας εταιρικής ταυτότητας της ΔΥΠΑ, με ταυτόχρονη υιοθέτηση των ψηφιακών καινοτομιών που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία και όσων βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα, θα δοθεί έμφαση στις εξατομικευμένες υπηρεσίες αντιστοίχισης προσφοράς-ζήτησης εργασίας και ενίσχυσης της συμβουλευτικής, προσφέροντας μια νέα εμπειρία εξυπηρέτησης σε ανέργους, εργαζομένους και επιχειρήσεις.