Πλατφόρμα καταγγελιών και Πρακτικός Οδηγός για τις Εκπτώσεις

Συνέντευξη τύπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τον πρακτικό οδηγό παρουσίασης πραγματικών εκπτώσεων και την πλατφόρμα υποβολής καταγγελιών από καταναλωτές.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου σήμερα τη νέα πλατφόρμα υποβολής καταγγελιών από τους καταναλωτές kataggelies.mindev.gov.gr και τον νέο κώδικα δεοντολογίας – πρακτικό οδηγό για την αντιμετώπιση του φαινομένου των πλασματικών εκπτώσεων.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε:

«Κατ’ αρχάς, καλή χρονιά, με υγεία.

Πριν συζητήσουμε για το θέμα της σημερινής συνέντευξης τύπου, να σας παρουσιάσω τα στοιχεία για το Καλάθι του Νοικοκυριού, καθόσον είναι Τετάρτη σήμερα.

Είναι η 11η εβδομάδα εφαρμογής για το Καλάθι του Νοικοκυριού. Από τα 833 προϊόντα που μετράμε, στα 55, ποσοστό 7%, οι τιμές αυξήθηκαν, στα 52, ποσοστό 6%, μειώθηκαν και στα 726, ποσοστό 87% παρέμειναν σταθερά. Στις μέσες τιμές το Καλάθι παρέμεινε σταθερό.

Εκτιμούμε ότι για το εύρος του χρόνου που πλέον το Καλάθι εφαρμόζεται και μέσα στο περιβάλλον των γενικευμένων αυξήσεων που φέρνει πάντα η αρχή του χρόνου, το ότι καταφέρνει το Καλάθι να κρατήσει σταθερές τις τιμές, είναι εντυπωσιακό.

Οι αυξήσεις είναι μόνο σε νωπά προϊόντα, σε κανένα από τα συσκευασμένα. Άρα, τα βασικά προϊόντα, γάλα, μακαρόνια, αλεύρι, ζάχαρη και λοιπά, που αποτελούν τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, έχουν απολύτως σταθερές τιμές από την 1η εβδομάδα μέχρι σήμερα με μειούμενη τάση αν μετρήσουμε από την 1η εβδομάδα μέχρι την 11η.

Θέλω να κατανοούμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε τις μειώσεις από εβδομάδα σε εβδομάδα που είχαμε την 3η, την 4η εβδομάδα, καθόσον κι αυτές οι μειώσεις έχουν ήδη γίνει, άρα η σταθερότητα των τιμών είναι σταθερότητα επί των μειωμένων τιμών και όχι σταθερότητα επί των αυξημένων τιμών κατά την αφετηρία. Υπό την έννοια αυτή, νομίζω ότι το καλάθι εξακολουθεί να εντυπωσιάζει.

Τώρα, σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε με τον αναπληρωτή Υπουργό, τον κύριο Νίκο Παπαθανάση και τον Γενικό Γραμματέα, τον κύριο Σωτήρη Αναγνωστόπουλο την καινούρια πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις εκπτώσεις.

Όπως ξέρετε, από τη Δευτέρα ξεκίνησαν οι χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες διαρκούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Η Ελληνική Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο ήμασταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που εφαρμόζουμε τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία και μάλιστα με τρόπο πολύ πιο προωθημένο από ότι η ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει.

Δηλαδή, ορίζουμε έναν νέο τρόπο υπολογισμού των εκπτώσεων τέτοιον που δεν επιτρέπει διάφορα τεχνάσματα που έκαναν ορισμένοι επιτήδειοι στο παρελθόν για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές. Τι εννοούμε ως «τεχνάσματα»; Μία τεχνητή αύξηση της τιμής ενός προϊόντος λίγες μέρες πριν από τις εκπτώσεις και μία έκπτωση φαινομενικά πολύ μεγάλη επί της αυξημένης τιμής, αλλά στην πραγματικότητα πολύ μικρότερη από την πραγματική τιμή ή και ίδια με την πραγματική τιμή.

Από φέτος, λοιπόν, από αυτήν την εκπτωτική περίοδο, ως τιμή αναφοράς για να μπορεί κάποιο κατάστημα να διαφημίσει ότι κάνει έκπτωση 20%, 30%, 40%, 50%, 60%, 70% δεν λαμβάνεται η τιμή αναφοράς του προϊόντος μία μέρα πριν την έναρξη των εκπτώσεων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά η χαμηλότερη τιμή που είχε το προϊόν αυτό τις τελευταίες 30 μέρες. Έτσι, αποκλείουμε την πιθανότητα να μπορεί κάποιος να παραπλανήσει τον καταναλωτή με τεχνητή διόγκωση των τιμών.

Με το νέο τρόπο υπολογισμού, όμως, που είναι ασφαλώς πιστεύω πολύ πιο δίκαιος και θα βοηθήσει και στην πτώση του πληθωρισμού, γεννάται ένα δεύτερο ερώτημα και πως θα γίνεται ο έλεγχος. Για να προλάβουμε λοιπόν αυτό το ερώτημα, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και θέλω να συγχαρώ τον Γενικό Γραμματέα και το Υπουργείο Εμπορίου, το κομμάτι αυτό του Υπουργείου Ανάπτυξης του παλαιού Υπουργείου Εμπορίου, φτιάξαμε μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής καταγγελιών.

Πέραν δηλαδή του 4ψήφιου τηλεφωνικού αριθμού που ίσχυε ούτως ή άλλως από την αρχή περίπου της θητείας μας, του 1520, έχουμε πλέον και μία ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία ο κάθε καταναλωτής εφόσον θεωρεί ότι έχει πέσει θύμα παραπλάνησης ή πολύ περισσότερο εξαπάτησης μπορεί να καταθέτει την καταγγελία του και πλέον το μηχανισμό της ΔΙΜΕΑ σε ετοιμότητα για να διερευνήσει αμέσως αυτή την καταγγελία και να επιβάλει εφόσον έτσι πρέπει τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα».

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης επισήμανε:

«Χρόνια πολλά και από εμένα, καλή χρονιά και κάθε καλό στις οικογένειές σας.

Θα ήθελα να συμπληρώσω σε αυτά που είπε ο Υπουργός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει ένα κρατικό εργαλείο, τον e-Καταναλωτή, μέσω του οποίου άμεσα και σε πραγματικό χρόνο μπορεί να βρει ο κάθε καταναλωτής τις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης. Το εργαλείο αυτό, που επιτρέπει στους πολίτες να παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αυτή την δύσκολη εποχή και λειτουργεί συμπληρωματικά με το Καλάθι. Χάρη σε αυτό μπορέσαμε και παρακολουθήσαμε ακριβώς την εξέλιξη του Καλαθιού και τη σταθεροποίηση των τιμών μετά τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου.

Πλέον βρισκόμαστε στην 11η εβδομάδα του καλαθιού και παρατηρούμε και αυτή την εβδομάδα μια σταθεροποίηση των τιμών. Μάλιστα τα προϊόντα που διατήρησαν σταθερές τις τιμές τους ήταν κατά 1% περισσότερα από την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή στο 93% των προϊόντων οι τιμές είτε έμειναν σταθερές είτε μειώθηκαν.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που έχει ως στόχο την προστασία του καταναλωτή και την διασφάλιση του διαθέσιμου εισοδήματος. Αυτή η πολιτική θα συμπληρωθεί σύντομα και από την κάρτα αγορών που θα ξεκινήσει να λειτουργεί από την 1η Φεβρουαρίου, προσφέροντας επιπρόσθετη εξοικονόμηση της τάξης του 10% στους συμπολίτες μας που είναι πιο ευάλωτοι οικονομικά. Η πολιτική που έχει ακολουθήσει αυτή η κυβέρνηση έχει ως στόχο να στηρίζει τις ομάδες, τους συμπολίτες μας, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, κινούμενη ταυτόχρονα, εντός ενός σωστού δημοσιονομικού πλαισίου».

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος ανέφερε:

«Καλημέρα και από εμένα. Σε συνέχεια αυτών που ήδη ανακοίνωσαν και ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός να ξεκινήσουμε με την πλατφόρμα η οποία δημιουργήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή σχετικά με τη δυνατότητα των καταναλωτών πλέον να καταγγέλλουν όλες τις παραβιάσεις καταναλωτικής νομοθεσίας αλλά και ζητήματα αισχροκέρδειας όπως και ζητήματα γενικά τα οποία αφορούν τον καταναλωτή στις αγορές του μέσω πλέον μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και όχι με έναν κλασικό τρόπο όπως στο παρελθόν, μέσω email ή μέσω τηλεφώνου, αλλά με ένα συστηματοποιημένο τρόπο ο οποίος θα καθοδηγεί για πρώτη φορά τον καταναλωτή πώς πρέπει να υποβάλλει την καταγγελία του και σε ορισμένες περιπτώσεις πού.

Το γνωρίζουμε όλοι από την προσωπική μας εμπειρία ως καταναλωτές αλλά και όσοι έχουμε ασχοληθεί με το κομμάτι της διοίκησης και εντός της διοίκησης ότι ένα σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές αλλά και οι πολίτες όταν καταγγέλλουν ένα φαινόμενο εξαπάτησης εις βάρος τους είναι ότι δεν γνωρίζουν πού ακριβώς θα πρέπει να απευθυνθούν με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να απευθύνονται ταυτόχρονα σε πολλές υπηρεσίες.

Αυτό, λοιπόν, λύνεται με την πλατφόρμα αυτή, την πλατφόρμα η οποία είναι το kataggelies.mindev.gov.gr και είναι το πρώτο πράγμα που θα δει κανείς στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στην επόμενη διαφάνεια, βλέπουμε ότι μπορεί να καταγγείλει ο καταναλωτής μια παράβαση στην Ελλάδα, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν υπάρχει κάποιο ζήτημα το οποίο τον απασχολεί. Εμείς, όμως, εδώ θα επικεντρώσουμε πιο πολύ για τις παραβάσεις οι οποίες αναφέρονται και διαπράττονται μέσα στην Ελλάδα.

Η δυνατότητα, λοιπόν, που έχουν οι καταναλωτές να υποβάλλουν καταγγελίες διασπάται ουσιαστικά σε περίπου 7 κατηγορίες: Σε καταναλωτικά αγαθά, που είναι μία πολύ μεγάλη κατηγορία, στις υπηρεσίες, στις τραπεζικές υπηρεσίες, στις ασφαλιστικές και λοιπές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, στις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καταναλωτικής νομοθεσίας, σε ζητήματα ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους και στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Όλες αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι πάντοτε αρμοδιότητα του δικού μας Υπουργείου, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ωστόσο με αυτό τον τρόπο για πρώτη φορά ο καταναλωτής κατευθύνεται εκεί που πρέπει να υποβάλλει την καταγγελία εφόσον δεν είναι υποχρεωτικό να την υποβάλλει στο δικό μας Υπουργείο. Και αυτό είναι ένας τρόπος για να μπορέσει ο καταναλωτής να καθοδηγείται με εύκολο τρόπο, να γνωρίζει αμέσως ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας που θα ασχοληθεί με την περίπτωσή του.

Αν πάμε πρώτα στα καταναλωτικά, θα δούμε ότι αυτό «σπάει» σε 5 κατηγορίες: στα τρόφιμα, στα προϊόντα εκτός των τροφίμων, δηλαδή ό,τι δεν είναι τρόφιμο, σε ειδικές κατηγορίες, όπως καλλυντικά, φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής, βρεφικές τροφές και ιατρικά βοηθήματα, στα καύσιμα που επίσης υπάρχουν τα ζητήματα της νοθείας και της ελλιποβάρειας, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικές παραβάσεις τις οποίες συνήθως καταγγέλλουν οι καταναλωτές. Όπως και στα ζητήματα που αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Ενδεικτικά μόνο να δούμε κάποιες κατηγορίες στην επόμενη διαφάνεια που αφορούν στην ασφάλεια τροφίμων, δηλαδή επισημάνσεις επί της συσκευασίας και ό,τι άλλο έχει να κάνει με τρόφιμα. Στα θέματα της αισχροκέρδειας, για πρώτη φορά μπορεί κανείς ηλεκτρονικά πλέον να υποβάλλει αυτού του είδους τις καταγγελίες.

Γενικά, στους κανόνες εμπορίας και διακίνησης, δηλαδή σε θέματα ζύγισης, σε θέματα κακής ερμηνείας πολλές φορές των επιχειρηματιών, για το πως εφαρμόζεται η εμπορική νομοθεσία, όπως και σε θέματα παραπλανητικής πληροφόρησης.

Άλλα ζητήματα όπως η μη τήρηση νόμιμης εμπορικής και νόμιμης εγγύησης, παραπλανητικές διαφημίσεις, οι συμβάσεις από απόσταση και το δικαίωμα υπαναχώρησης σε 14 ημέρες, κάτι το οποίο επίσης είναι κάτι που δεν έχει γίνει κτήμα του καταναλωτικού κοινού ακόμα και υπάρχει πλέον η δυνατότητα ηλεκτρονικής καταγγελίας.

Η περίπτωση μη παράδοσης προϊόντων. Οι περιπτώσεις στην οποία έχουμε μη ασφαλή προϊόντα. Πάλι θέματα αισχροκέρδειας σε μη τρόφιμα, δηλαδή σε είδη που δεν είναι τρόφιμα.

Κανόνες εμπορίας και διακίνησης, απομιμητικά προϊόντα τα οποία επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς που κάνει το Υπουργείο τα τελευταία 3 ουσιαστικά χρόνια και δεν έχει επαναληφθεί στη χώρα μας.

Δεν υπήρχε μηχανισμός ελέγχου ουσιαστικά της διαδικασίας αντιμετώπισης των απομιμητικών προϊόντων, των προϊόντων –«μαϊμού» όπως μπορούμε να το πούμε λαϊκότερα και τα θέματα διαδικτυακής απάτης στο ιντερνέτ, όπου υπάρχει το πρόβλημα ότι πολλές φορές υποκλέπτονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί των καταναλωτών, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ υψηλή απώλεια χρηματική για τους καταναλωτές.

Και μία ενδεικτική ακόμα διαφάνεια για το πως δουλεύει η πλατφόρμα. Μπορεί να υποβάλλει ο καταναλωτής επώνυμη καταγγελία μέσω ταυτοποίησης με το ΤΑΧΙΣ, επώνυμη καταγγελία χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να γίνει ταυτοποίηση και ανώνυμη καταγγελία.

Οι επώνυμες καταγγελίες όπου υπάρχει η δυνατότητα να δώσει και επώνυμη και ανώνυμη καταγγελία ο καταναλωτής, έχουνε πάντοτε προτεραιότητα στην εξέτασή τους.

Υπάρχουν περιπτώσεις δε καταγγελιών, οι οποίες μπορούν να γίνουν μόνο επώνυμα, οπότε εκεί επιτρέπεται μόνο επώνυμη καταγγελία.

Άρα, λοιπόν και συνοπτικά έχουμε 7 κατηγορίες παραβάσεων κατά συμφερόντων του καταναλωτή, οι οποίες ελέγχονται και από την πλατφόρμα την παρούσα και θα εμπλουτίζεται αυτό σιγά – σιγά, με 62 είδη διαφορετικά καταγγελιών και δυνατότητα για υποβολή επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών σε 24 διαφορετικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς στη χώρα.

Ενδεικτικά, φορείς ελέγχου οι οποίοι καλύπτονται είναι η ΔΙΜΕΑ, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή με τη Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή., η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ο ΕΦΕΤ, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το Υπουργείο Ενέργειας, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, η Τράπεζα της Ελλάδος όπου έχει ρυθμιστικό εποπτικό ρόλο, καθώς και οι 13 Περιφέρειες της χώρας με τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης που έχουν τους τοπικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Αυτά εν συντομία για την πλατφόρμα.

Όσον αφορά στον πρακτικό οδηγό για την παρουσίαση των πραγματικών εκπτώσεων στους καταναλωτές, όπως ήδη ανέφεραν οι Υπουργοί προηγουμένως, το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά χρόνια στις εκπτώσεις, είναι ότι δεν γνωρίζει ο καταναλωτής αν οι εκπτώσεις που προσφέρονται είναι πραγματικές ή είναι πλασματικές. Και τώρα υπάρχει για πρώτη φορά η δυνατότητα του κράτους να ελέγξει αποτελεσματικά αυτό το πεδίο και να εξορθολογήσει τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται οι εκπτώσεις.

Όλοι γνωρίζετε από την εμπειρία σας ως καταναλωτές ότι υπήρχαν περιπτώσεις όπως στη black Friday ή στη cyber Monday, δηλαδή ειδικές περιπτώσεις εκπτώσεων, ειδικές κατηγορίες εκπτώσεων, στις οποίες οι εκπτώσεις φαίνεται να είναι παραπλανητικές και πάρα πολύ υψηλές και σε πολλές περιπτώσεις αδικαιολόγητα υψηλές υπό την έννοια ότι προφανώς μία έκπτωση 70-80% χτυπάει στο μάτι, αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι είναι μία κανονική έκπτωση.

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν έχουμε για πρώτη φορά την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας που πέρασε με το νόμο 4933/2022, το κύριο χαρακτηριστικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ως προγενέστερη τιμή, αυτή η τιμή που διαγράφεται στην έκπτωση είναι η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος όχι συντομότερου των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Άρα, ένας έμπορος ουσιαστικά δεν μπορεί να αυξήσει απότομα την τιμή και να τη μειώσει και να επικαλείται την αυξημένη τιμή αυτή ως τιμή εκκίνησης της έκπτωσης, με αποτέλεσμα αυτό να επιτρέπει στο κράτος αλλά και στον καταναλωτή να μπορεί να δει πραγματικές εκπτώσεις στο πεδίο.

Τι λοιπόν είναι η ανακοίνωση τιμής; Είναι αυτό που ξέρετε όλοι από την αγορά εκπτώσεις, είναι οι προσφορές, όπως και οι ειδικές προσφορές τύπου black Friday και cyber Monday.

Τι δεν είναι ανακοίνωση τιμής και δεν ελέγχεται από το μηχανισμό μας; Είναι η σύγκριση των τιμών με τιμές άλλων πωλητών, τα προγράμματα επιβράβευσης πελατών και οι προσφορές της μορφής «ένα συν ένα δώρο» ή «δύο στην τιμή του ενός» και ούτω καθεξής. Αυτά είναι εκτός ελέγχου, γιατί δεν επικαλούνται ποσοστό έκπτωσης.

Πολύ σύντομα ο γενικός κανόνας είναι ουσιαστικά αυτό που βλέπετε, ότι δεν επιτρέπεται να αυξηθεί απότομα η τιμή και στη συνέχεια να επικαλεστεί ο έμπορος την τιμή αυτή ώστε να ξανακατέβει στην ίδια τιμή και να επικαλείται ότι έχει κάνει μια πάρα πολύ υψηλή έκπτωση. Αυτό πλέον απαγορεύεται και τιμωρείται με πρόστιμο που φτάνει μέχρι και το 4% του συνολικού τζίρου της επιχείρησης. Άρα, μιλάμε για πάρα πολύ υψηλά πρόστιμα.

Πολύ σύντομα άλλα παραδείγματα που θα μπορεί να δει κανείς εδώ είναι στην περίπτωση πως θα έπρεπε να παρουσιάζεται μία τιμή και πως παρουσιάζεται στην πραγματικότητα. Σε πολλές περιπτώσεις εδώ βλέπουμε μια έκπτωση 20% ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορεί να επικαλεστεί ο έμπορος έκπτωση και θα πρέπει να αφήσει την τιμή, γιατί η τιμή τις τελευταίες 30 μέρες ήταν σταθερή, άρα δεν μπορεί να επικαλεστεί μια προγενέστερη τιμή για να δώσει ένα ποσοστό έκπτωσης.

Ομοίως εδώ στο διάστημα των 30 ημερών που φαίνεται ανάμεσα στις δύο κόκκινες γραμμές βλέπουμε ότι έχει γίνει μία απότομη αύξηση τιμής, όμως ο έμπορος πάλι δεν μπορεί να επικαλεστεί αυτή την τιμή για να δηλώσει την έκπτωσή του, άρα και πάλι δεν μπορεί να επικαλεστεί έκπτωση. Εδώ στο παράδειγμά μας ο έμπορος λανθασμένα επικαλείται έκπτωση 33% ενώ δεν υπάρχει ουσιαστικά έκπτωση για τον καταναλωτή. Άρα, αυτό από εδώ και πέρα θα απαγορεύεται.

Επόμενη διαφάνεια. Εδώ πάλι έχουμε μια πολύ υψηλή έκπτωση 50% που επικαλείται ο έμπορος αλλά αν ακολουθηθεί η οδηγία με βάση τις 30 ημέρες η πραγματική έκπτωση, η ουσιαστική έκπτωση, αυτή που είναι ειλικρινής έκπτωση και φτάνει στον καταναλωτή είναι μόλις 25% και αυτό είναι που θα επιτρέπεται να αναγράφεται πλέον στα καρτελάκια.

Και ομοίως και η τελευταία περίπτωση. Εδώ έχουμε πάλι μια πλασματική έκπτωση 33% η οποία με το νέο κανόνα θα χαμηλώνει γιατί ακριβώς δεν μπορεί να επικαλεστεί ο έμπορος υψηλότερες τιμές εκτός του διαστήματος των 30 ημερών.

Και ένα πολύ σύντομο παράδειγμα για να δείτε πως αυτό φαίνεται στο εμπόριο και πως μπορεί να παραπλανήσει τον καταναλωτή. Δείτε αυτό το καρτελάκι που λέει ότι επικαλείται ο έμπορος 40% έκπτωση με τελική τιμή 3,95 όταν στα κάτω γράμματα, στα μικρά γράμματα, γράφει ότι η χαμηλότερη τιμή των 30 ημερών είναι 3,26 δηλαδή έχει αυξηθεί από 3,26 σε 3,95 και ο έμπορος επικαλείται έκπτωση 40%.

Αυτό είναι ένα αντιπαράδειγμα. Είναι κάτι που δυστυχώς συνέβαινε και συμβαίνει πλέον στην αγορά. Αυτό όμως από εδώ και πέρα θα απαγορεύεται και έτσι ο καταναλωτής θα είναι ασφαλής ότι η έκπτωση που του παρουσιάζεται είναι πραγματική έκπτωση».

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εισαγωγικών τοποθετήσεων, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε:

«Πιστεύουμε ότι με τη νέα αυτή πρωτοβουλία την οποία νομοθετήσαμε και εφαρμόζουμε θα συμβάλουμε στην οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των καταναλωτών και του εμπορικού κόσμου.

Θέλω να ευχαριστήσω τα επιμελητήρια και τους εμπορικούς συλλόγους που έχουν στηρίξει τη σχετική πρωτοβουλία. Οι περισσότεροι έμποροι είναι υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας και αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητά της καθώς εκείνος ο έμπορος που θέλει να παραπλανήσει με τέτοιου είδους τεχνάσματα τον καταναλωτή διαπράττει ταυτόχρονα και ένα είδος αθέμιτου ανταγωνισμού κατά του συναδέλφου του ο οποίος λειτουργεί καλόπιστα.

Έτσι, λοιπόν, με έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό ελέγχου τον οποίο σας παρουσιάσαμε και με μια πολύ αυστηρή νομοθεσία η οποία οδηγεί και σε πολύ μεγάλα πρόστιμα την οποία έχουμε ήδη νομοθετήσει και εφαρμόζουμε, πιστεύουμε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υπουργείο Εμπορίου θα κατορθώσει να γράψει μια νέα σελίδα στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις εκπτώσεις στην Ελλάδα.

Πιστεύω επίσης ότι σε εποχές πολύ υψηλού πληθωρισμού όπως αυτές που διανύουμε τώρα θα συμβάλουμε με τις ουσιαστικές και πραγματικές εκπτώσεις στον έλεγχο του πληθωρισμού το επόμενο δίμηνο.

Και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τελικά ο εμπορικός κόσμος θα προσαρμοστεί σε αυτό το νέο περιβάλλον αντιλαμβανόμενος και την κρισιμότητα των καιρών αλλά και το ηθικό μέρος αυτής της πρωτοβουλίας που ανέλαβε το Υπουργείο μας».