Μητσοτάκης: Την άνοιξη οι εκλογές- Θα είμαι υποψήφιος στον Έβρο- Ο τέως βασιλιάς Κων/νος υπήρξε αρχηγός κράτους του βασιλείου της Ελλάδας που δεν υπάρχει πια

«Οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη και ουσιαστικά θα γίνουν σε ένα χρονικό σημείο που θα έχουμε εξαντλήσει την τετραετία. Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι η κυβέρνηση θα ενδώσει στον δημοσκοπικό πειρασμό και το διέψευδα κατηγορηματικά» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε τοπικά ΜΜΕ της Θράκης, αποκαλύπτοντας ότι θα είναι υποψήφιος στον Έβρο.

«Πρακτικά το αν θα γίνουν λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα δεν έχει σημασία. Η κυβέρνηση πάντως εξαντλεί την 4ετία κόντρα στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις πολλών πολιτικών αναλυτών ότι θα τις κάναμε πρόωρα επειδή οι δημοσκοπήσεις ήταν καλές.

Θα αναμένετε λίγο ακόμα στο ακουστικό σας για την ακριβή ημερομηνία. Το μυαλό μας δεν είναι στην προεκλογική περίοδο αλλά στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι αυτός και η κυβέρνησή του έχει επί 3,5 χρόνια θητείας αντιμετωπίσει κρίσεις με αποτελεσματικότητα και με αξιοπιστία. «Μπορώ να κοιτάξω του πολίτες στα μάτια και να πω ότι αυτά που είπα τα υλοποίησα», υπογράμμισε.

«Κάθε εκλογή είναι και μια δοκιμασία και μια αξιολόγηση της κυβέρνησης. Ο λόγος που θα είναι διπλές είναι η απλή αναλογική. Ήξεραν ότι θα χάσουν τις εκλογές. Εξελέγη με την ενισχυμένη, αλλά τότε δεν τον ενοχλούσε. Προφανώς βολευόταν τότε. Δυσαρέσκεια μπορεί πάντα να εκφραστεί. Υπάρχει νευρικότητα και εκνευρισμός από την εισαγόμενη κρίση και ακρίβεια. Αλλά οι πολίτες πιστώνουν στην κυβέρνηση ότι υψώνει αναχώματα. Είχαν γίνει προβλέψεις για έναν καταστροφικό χειμώνα. Δεν είδα καταστροφικό χειμώνα και δεν βλέπω.

Η αγορά στις γιορτές κινήθηκε καλά. Μας βοήθησε και ο καιρός αλλά η κυβέρνηση έχει ξοδέψει πολλά δις για να στηρίξει την κοινωνία. Η πρώτη κάλπη είναι η κρίσιμη. Αυτή θα στείλει μηνύματα για το ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη θα επικυρώσει το αποτέλεσμα της πρώτης» ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου.

Και συνέχισε: «Επιλέγω να είμαι υποψήφιος στον Έβρο για λόγους εθνικούς. Ο Έβρος βρέθηκε και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αναπτυξιακών προκλήσεων. Η υποψηφιότητά μου στον Έβρο στέλνει μήνυμα».

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν θεωρεί πιθανό τελικά να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, όμως ανησυχεί για την εντεινόμενη ρητορική.

«Όσο ενισχύουμε τα σύνορα τόσο διατεθειμένοι είμαστε να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου για να λύσουμε τη μια και μόνη διαφορά. Και ελπίζω να έχουμε δει το κρεσέντο της ρητορικής έντασης για όλα αυτά που έχουμε ακούσει περί αφίξεως τα βράδια στην Ελλάδα. Πιστεύω θα πέσουν οι τόνοι θα έχουμε εκλογές την ίδια χρονική περίοδο και μπορεί να είναι και καλό. Οι κυβερνήσεις θα προκύψουν ταυτόχρονα, αλλά η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις ούτε και χρειάζεται την έγκριση κανενός για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και αποτρεπτικών έργων όπως ο φράχτης» επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι επειδή η ΕΕ δεν θα το χρηματοδοτήσει αυτό, η χώρα μας θα το πράξει με δικούς της πόρους.

Για το θέμα της ταφής του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου όπου μονοπωλεί την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε:

«Έκανα μια δήλωση μετά τον θάνατο του τέως και τοποθετήθηκα με σαφήνεια για το θέμα αυτό ότι δηλαδή κλείνει ο κύκλος ενός κεφαλαίου που είχε κλείσει με το δημοψήφισμα. Δεν βλέπω ιδιαίτερες εντάσεις, αλλά μια ενδιαφέρουσα αναμόχλευση του ιστορικού ρόλου του Κωνσταντίνου και θα είναι χρήσιμο ιδιαίτερα για τις νέες γενιές.

Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση που πιστεύω ότι είναι σωστή. Ο τέως υπήρξε αρχηγός κράτους του βασιλείου της Ελλάδας που δεν υπάρχει πια. Θα κηδευτεί με την μεγαλοπρέπεια και το τελετουργικό που του αντιστοιχεί. Θα ενθάρρυνα όλους η αναμόχλευση της ιστορίας να γίνεται χωρίς εντάσεις και προσπάθεια πολιτικοποίησης ενός ζητήματος που θα κριθεί από την ιστορία» κατέληξε.