Ιράν: Η ΕΕ θεσπίζει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να προσθέσει 18 άτομα και 19 οντότητες στον κατάλογο των υποκειμένων σε περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν. Και αυτό με βάση τον ρόλο τους στην εκτεταμένη και δυσανάλογη χρήση βίας κατά μη βίαιων διαδηλωτών μετά τον θάνατο της Mahsa Amini.

Μεταξύ των προσώπων που εντάχθηκαν στον κατάλογο βρίσκονται εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ιρανικού κοινοβουλίου (Majles), σημαντικές μορφές της πολιτικής και των ΜΜΕ, καθώς και υψηλόβαθμα μέλη των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, περιλαμβανομένου του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Οι προσθήκες αφορούν επίσης κυβερνητικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ασφαλείας και συμμετέχουν σε δραστηριότητες που απαγορεύουν, περιορίζουν ή ποινικοποιούν την άσκηση της ελευθερίας έκφρασης.

Τα περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται πλέον σε συνολικά 164 άτομα και 31 οντότητες. Συνίστανται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείωναπαγόρευση ταξιδιού προς την ΕΕ και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων σε όσους περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Προβλέπεται επίσης απαγόρευση εξαγωγών προς το Ιράν εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή και εξοπλισμού για την παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών.

Οι καταχωρίσεις αυτές ακολουθούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της 17ης Οκτωβρίου, της 14ης Νοεμβρίου και της 12ης Δεκεμβρίου.

Οι σχετικές νομικές πράξεις έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.