Ε.Ε: Νέες κυρώσεις εις βάρος προσώπων και οντοτήτων του Ιράν

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε 18 πρόσωπα και 19 οντότητες του Ιράν, ως απάντηση στην πολιτική καταστολής που εφαρμόζει το καθεστώς της Τεχεράνης εις βάρος των πολιτών που διαδηλώνουν στους δρόμους τους τελευταίους μήνες.

Το νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει εκπροσώπους του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες που σχετίζονται με την αιματηρή καταστολή των κυρώσεων στη χώρα.

Πλέον οι κυρώσεις περιλαμβάνουν 164 φυσικά πρόσωπα και 31 οντότητες. Συνίστανται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση ταξιδιού στην ΕΕ και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων σε αυτούς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Υπάρχει επίσης απαγόρευση εξαγωγών προς το Ιράν εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις καταστολής, και εξοπλισμού για την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών.

Η Ε.Ε. καλεί το Ιράν να μην προχωρήσει στην επιβολή θανατικών ποινών εναντίον πολιτικών κρατουμένων, καθώς και να μην καταφεύγει στην τακτική των μαζικών κρατήσεων.

Τέλος, οι Βρυξέλλες καλούν σε απελευθέρωση όλων των παρανόμως κρατουμένων.