Σταϊκούρας προς τράπεζες: Να αυξηθούν άμεσα τα επιτόκια καταθέσεων, να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού

Να αυξήσουν άμεσα και γενναία τα επιτόκια καταθέσεων και να μειώσουν τα επιτόκια νέων δανείων ζήτησε σήμερα ο Xρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ χαρακτήρισε μάλιστα το επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο ως απαράδεκτο.

«Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια» επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Για την συνάντηση που είχε με επικεφαλής των τραπεζών, ο υπουργός είπε ότι οι τελευταίοι δεσμεύτηκαν ότι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Επιδιώκουμε αυτό να γίνει άμεσα και γενναία, όχι αύξηση 0,01%… Σε 10 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση. Για μένα αυτά εξαντλούνται σε διάστημα 10 ημερών. Υπάρχουν τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα, όχι οι συστημικές τράπεζες, με πολύ υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων» υπογράμμισε.

Όσον αφορά στις προμήθειες, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι σήμερα οι τράπεζες χρεώνουν πολύ τους Έλληνες πολίτες, και δεν τους αποδίδουν αυτά που πρέπει. «Ζήτησα να αξιολογήσουν εντός 10 ημερών 12 συγκεκριμένες προμήθειες. Η πολιτεία ζητά από τις τράπεζες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» ανέφερε.

«Εξυγιάναμε το ενεργητικό των τραπεζών, και επέστρεψαν 45 δισ. ευρώ καταθέσεις στις τράπεζες την τελευταία τριετία εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ακόμα ότι όλα τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο περιλαμβάνονται πλέον στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αφού όπως είπε υπάρχει σημαντική πρόοδος σε αυτό το θέμα.