Σταϊκούρας: Απόφαση- ορόσημο για την Ελλάδα από το Eurogroup

Ως απόφαση- ορόσημο για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο Χρήστος Σταϊκούρας την ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ύψους 6 δισ. ευρώ που αποφάσισε το Eurogroup.

«Το Eurogroup, στη σημερινή συνεδρίασή του, έλαβε μια απόφαση-ορόσημο για την Ελλάδα.

Με την απόφαση αυτή αναγνωρίζεται ότι σε συνέχεια της εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα και την οικονομία μας, παρά τις πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις, καταγράφεται θετική πορεία και ευοίωνες προοπτικές.

Απόφαση με την οποία πιστοποιείται ότι η Ελλάδα, μέσα σε αντίξοες -διεθνώς- συνθήκες, συνεχίζει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», υπογράμμισε με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας πρόκειται για την ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 6 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων, τον μηδενισμό για το 2ο εξάμηνο του 2022 του επιπρόσθετου περιθωρίου για το επιτόκιο δανείων και τον μόνιμο μηδενισμό του περιθωρίου αυτού, από το 2023.