Παναγιωτόπουλος: Άλλα έξι Rafale αναμένονται μέσα στο 2023 κι άλλα έξι το επόμενο έτος- Συμφωνήσαμε να αποκτήσουμε τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες

Σε διαδικασία παράδοσης είναι η δεύτερη εξάδα των μαχητικών αεροσκαφών Rafale ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Action 24» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Από τα 24 συνολικά που έχει συμφωνήσει να αποκτήσει η Ελλάδα, είναι σε διαδικασία παράδοσης. Έχουν έρθει τα δύο πρώτα, τις προάλλες ήρθε ένα τρίτο και αναμένεται άλλο ένα, αρχές του νέου έτους» υπογράμμισε ο ΥΠΕΘΑ.

«Μέσα στο 2023 αναμένονται έξι κι άλλα έξι το επόμενο έτος» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην απόκτηση των φρεγατών Belharra, την χαρακτήρισε επιβεβλημένη προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και να εκσυγχρονιστεί, μιας και όπως είπε οι υπάρχουσες φρεγάτες που έχει «είναι καράβια 40 ετών». 

«Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ήδη συμφωνήσει να αποκτήσουμε τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες, τις λεγόμενες “Belharra”. Ναυπηγείται τώρα η πρώτη για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στη Γαλλία».

Παράλληλα επεσήμανε ότι εκκρεμεί μια απόφαση προκειμένου να προχωρήσει επίσης ο εκσυγχρονισμός τεσσάρων φρεγατών τύπου “MEKO”.

Όμως ενέργειες είπε ο υπουργός ότι γίνονται και για κορβέτες, καθώς «το Πολεμικό Ναυτικό αξιολογεί τις τελικές προτάσεις των δύο φιναλίστ, θα έλεγα, αυτού του διαγωνισμού, των Γάλλων και των Ιταλών.

Θέλουμε σε αυτό το πρόγραμμα να υπάρχει ναυπήγηση σε ελληνικό ναυπηγείο. Δεν θα είναι το πρώτο καράβι ασφαλώς, δεν θα είναι η πρώτη κορβέτα. Από τη δεύτερη και μετά όμως θα έχουμε συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό νομίζω. Είναι η ανάσταση στην πράξη της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας» τόνισε.

Ερωτηθείς για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις σημείωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας έχουν κάνει βήματα για να ενισχύσουν περαιτέρω το αποτρεπτικό τους αποτύπωμα τα τελευταία χρόνια.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόμαχες, είναι ικανές, ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Η δική μας δουλειά είναι να βοηθήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν τη δουλειά τους» πρόσθεσε, ενώ έκανε αναφορά και στην οικοδόμηση συμμαχιών της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια σε πολυμερές και διμερές επίπεδο, εκτιμώντας ότι αυτές δίνουν σημαντικά αποτελέσματα. Παραδείγματα αυτών ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος ότι είναι μεταξύ άλλων οι αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.