Ουκρανία: Κριτική της κυβέρνησης στον Χένρι Κίσινγκερ για τις θέσεις του επί του πόλεμου

Η ουκρανική κυβέρνηση άσκησε κριτική στον βετεράνο Αμερικανό διπλωμάτη Χένρι Κίσινγκερ διά στόματος του συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, καθώς ο πρώτος ανέφερε ότι πλησιάζει η ώρα για μια ειρήνη μέσω διαπραγμάτευσης στην Ουκρανία προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ενός ακόμα καταστροφικού παγκόσμιου πολέμου.

Μιλώντας στο Telegram, ο Μιχάιλο Ποντόλιακ είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Κίσινγκερ ακόμα δεν έχει καταλάβει τίποτα… ούτε τη φύση αυτού του πολέμου, ούτε τον αντίκτυπό του στην παγκόσμια τάξη… Η συνταγή που ζητά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, αλλά φοβάται να πει φωναχτά, είναι απλή: κατευνάστε τον επιτιθέμενο θυσιάζοντας τμήματα της Ουκρανίας με εγγυήσεις μη επίθεσης εναντίον των άλλων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης».

Κατόπιν ο ίδιος σημείωσε ότι «όλοι οι υποστηρικτές των απλών λύσεων θα πρέπει να θυμούνται το προφανές: οποιαδήποτε συμφωνία με τον διάβολο – μια κακή ειρήνη σε βάρος ουκρανικών εδαφών – θα είναι μια νίκη για τον Πούτιν και μια συνταγή επιτυχίας για αυταρχικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο».

Σε άρθρο στο περιοδικό The Specteator με τίτλο «Πώς να αποφευχθεί ένας ακόμη Παγκόσμιος Πόλεμος», ο Χένρι Κίσινγκερ ότι είναι αναγκαίο να στηριχθούν οι «στρατηγικές αλλαγές που έχουν ήδη επιτευχθεί και να τις ενσωματώσουμε σε μια νέα δομή προς την επίτευξη ειρήνης μέσω διαπραγμάτευσης».