Ιστορική απόφαση στο Ιράν: Καταργήθηκε η αστυνομία ηθών

Ύστερα από διαδηλώσεις που κόστισαν τη ζωή σε περίπου 400 ανθρώπους από δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, χθες αργά το βράδυ έγινε γνωστή μια είδηση που προκάλεσε έκπληξη σε όλους στη χώρα και συνάμα στη διεθνή κοινή γνώμη: Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί ανακοίνωσε την κατάργηση της αστυνομίας ηθών από τις αρμόδιες αρχές..

«Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», υπογράμμισε ο Μονταζερί.

Η αστυνομία ηθών είχε ιδρυθεί στα χρόνια διακυβέρνησης του υπερσυντηρητικού προέδρου της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προκειμένου να διαδοθεί όπως λεγόταν τότε, η κουλτούρα της σεμνότητας. Ξεκίνησε τη δράση της το 2006 και αποτελούνταν από άνδρες που φορούσαν πράσινη στολή και γυναίκες που φορούσαν μαύρο τσαντόρ, ένα ένδυμα που καλύπτει το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματος.

Όλα ξεκίνησαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών. Ο λόγος της σύλληψης ήταν επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Το γεγονός αυτό κινητοποίησε μεγάλο αριθμό πολιτών οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για αυτήν την αυστηρή απόφαση!

Μέσα στο κλίμα των διαδηλώσεων και των διαμαρτυριών χθες Σάββατο οι ιρανικές αρχές ζήτησαν από τη δικαιοσύνη και τη Βουλή να προβούν σε αναθεώρηση του νόμου του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας.