Η Ε.Ε χρειάζεται όντως επανίδρυση

Μετά τα τελευταία συγκλονιστικά γεγονότα με την σύλληψη της Καϊλή για παθητική δωροδοκία, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, έχει ανακύψει ένα ερώτημα που στη σκέψη πολλών υπάρχει χρόνια και αφορά στη λειτουργία των μηχανισμών της Ε.Ε.

Ύστερα από τις εμπειρίες της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας, και εσχάτως της ενεργειακής κρίσης ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, υπάρχει διαπιστωμένο ζήτημα γραφειοκρατικών αγκυλώσεων εκ μέρους των Βρυξελλών, το οποίο παράγει εμφανείς δυσλειτουργίες, αλλά σήμερα ανακύπτει και ζήτημα ηθικής τάξεως, κρίνοντας ως δεδομένο από τη σύλληψη μιας εκ των Αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου E. Kαϊλή.

Πιστεύω ότι επιβεβαιώθηκε ο Σαμαράς ο οποίος πρόσφατα μίλησε για την ανάγκη επανίδρυσης της Ε.Ε.

Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι πέρα από γραφειοκρατικές στρεβλώσεις, έλλειψη μεγάλων ηγετών κ.α, η Ένωση βάλλεται τώρα και από φαινόμενα διαφθοράς μέσα στην καρδιά της, δηλαδή το ευρωκοινοβούλιο.

Την καθαίρεση της κ. Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ζητά η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών.

Όπως είπε η κ. Πέρεζ «όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών, πρέπει να αντικατασταθεί η Εύα Καϊλή, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπιστία του θεσμού και να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες».

Αυτό ακριβώς κλονίζει το Qatargate: Την εμπιστοσύνη των πολιτών στους μηχανισμούς της Ε.Ε. Όσο οι Βελγικές εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης αυτής- κι αν στο μεταξύ βρεθούν και άλλοι εμπλεκόμενοι- τόσο περισσότερο οι ευρωπαίοι πολίτες θα αμφισβητήσουν την ίδια τη λειτουργία της Ένωσης σήμερα.

Επομένως, πρέπει η ίδια, να έχει έτοιμους εκείνους τους μηχανισμούς και τις προβλεπόμενες διαδικασίες αυτοκάθαρσης, πολύ απλά γιατί άλλος τρόπος διόρθωσης δεν υπάρχει.

Επίσης η Ε.Ε πρέπει να εξετάσει τις σχέσεις της με άλλες διεθνείς δυνάμεις όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ (και όχι μόνο) και το κατά πόσον οι δεύτερες ασκούν επιρροή στην Ένωση. Μην ξεχνάμε ότι τα συμφέροντα είναι ισχυρά και πολλές φορές επαφίεται στο ηθικό ανάστημα των ευρωβουλευτών, των αξιωματούχων και λοιπών, να μην ενδίδουν…

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο βέβαια που θα καθορίσει τις εξελίξεις με το qatargate είναι το εάν θα βρεθούν ή όχι και άλλοι εμπλεκόμενοι σε αυτήν την ιστορία, πέραν των τεσσάρων γνωστών. Ο βαθμός εξάπλωσης της διαφθοράς δηλαδή, θα πρέπει να καθορίσει και τις συγκεκριμένες ενέργειες των Θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. που ενδεχομένως πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της κάθαρσης.

Δημήτρης Κυριακού