Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η απόφαση του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών για το ψευδοκράτος δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η απόφαση του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών για το ψευδοκράτος δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας

Ξεκάθαρη θέση κατά της αναγνώρισης της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» πήρε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών με δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών για τοποθέτηση παρατηρητή «δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν δηλώσεις που ζητούν την αναγνώριση της λεγόμενης “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Λυπούμαστε για την απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών να δεχθεί ως παρατηρητή μια οντότητα χωρίς διεθνή αναγνώριση. Η απόφαση αυτή δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση του νησιού» ανέφερε.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών υπό την ηγεσία της Κύπρου «για επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα προς όφελος όλων των Κύπριων».