Μητσοτάκης: Ανάγκη για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις έναντι της ενεργειακής κρίσης

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Εσθονίας Alar Karis και την ομόλογό του Kaja Kallas είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του εκεί σήμερα.

Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών τη φετινή σεζόν, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει προοπτική εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων. Παράλληλα, Μητσοτάκης και kallas τόνισαν ότι ήδη έχει επιτευχθεί σημαντική συνεργασία στους τομείς της οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, ένας τομέας όπου η Εσθονία σημειώνει άλλωστε πρωτιές όπως είναι γνωστό.

Ο κ. Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με την Εσθονή πρωθυπουργό, επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των τιμών στα προϊόντα ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας η περαιτέρω βοήθεια που μπορεί να παρέχει η ΕΕ και τα κράτη- μέλη της στη χώρα, προκειμένου η τελευταία να μπορέσει να ανακτήσει την εδαφική ακεραιότητά της.

Εκτός όμως από την Ουκρανία, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στις πρόσφατες εξελίξεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την Άγκυρα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και συνάμα τόνισε ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, τόνισε την ανάγκη για προσπάθεια συντονισμένης αντιμετώπισης των μεταναστευτικών προκλήσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, μιας και η Τουρκία επιμένει να εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές.