Μέτρα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την τήρηση της συμφωνία του Παρισιού θα ζητήσει η ΕΕ στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Μέτρα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την τήρηση της συμφωνία του Παρισιού θα ζητήσει η ΕΕ στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή

Στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP27) που ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καλέσει όλα τα μέρη να λάβουν επειγόντως μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού και του συμφώνου της Γλασκόβης για το κλίμα, που συνήφθη στη διάσκεψη COP26 πέρυσι.

Στις 7-8 Νοεμβρίου η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής, με την οποία ξεκινά επισήμως η COP27. Από τις 14 έως τις 18 Νοεμβρίου, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Φρανς Τίμερμανς θα ηγηθεί της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ. Στις εκδηλώσεις της COP27 θα συμμετάσχουν επίσης οι επίτροποι Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον, Περιβάλλοντος, Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους, και Γεωργίας κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.

Η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ηγετών με θέμα τις επενδύσεις στο μέλλον της ενέργειας, τη δεύτερη ημέρα της διάσκεψης. Θα εκφωνήσει την κοινή δήλωση της ΕΕ σε σύνοδο της ολομέλειας, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα συμμετάσχει επίσης σε μια σειρά εκδηλώσεων και θα υπογράψει διμερείς δηλώσεις με μια σειρά εταίρων, με ιδιαίτερη έμφαση στις εταιρικές σχέσεις για τα δάση και το κλίμα και στη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Στην COP27, η διαπραγματευτική ομάδα της Επιτροπής θα ασκήσει πιέσεις για την υλοποίηση των υφιστάμενων δεσμεύσεων, ώστε οι φιλόδοξοι λόγοι να μεταφραστούν σε απτά έργα, μεταξύ άλλων μέσω της έγκρισης προγράμματος εργασίας μετριασμού ώστε να ενισχυθεί επειγόντως το επίπεδο φιλοδοξίας των εργασιών μετριασμού και υλοποίησης εντός της κρίσιμης αυτής δεκαετίας. Όσον αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να επιτύχει σαφή πρόοδο προς την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου για την προσαρμογή (GGA). Οι λύσεις που βασίζονται στη φύση, όπως τονίστηκε στο σύμφωνο της Γλασκόβης για το κλίμα που συνήφθη πέρυσι, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, κάτι που θα αποτελέσει επίσης βασικό θέμα στην COP15 για τη βιοποικιλότητα που θα πραγματοποιηθεί φέτος. Σχετικά με το ζήτημα των απωλειών και των ζημιών, η ΕΕ θα αναζητήσει αποτελεσματικές λύσεις για την κάλυψη των πολύπλευρων αναγκών των ευάλωτων χωρών ανά τον κόσμο, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.