Λευκός Οίκος: Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν ιδιωτικά στο Μπαλί στις 14 Νοεμβρίου

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να συναντηθεί ιδιωτικά με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Μπαλί στις 14 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Πέμπτη.

Στόχος της συνάντησης είναι η διατήρηση των «γραμμών επικοινωνίας και η υπεύθυνη διαχείριση του ανταγωνισμού και η συνεργασία εκεί όπου τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται, ιδίως στις διακρατικές προκλήσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρέν Ζαν Πιέρ.

Παράλληλα, η ίδια πρόσθεσε πως κατά την άποψή της, οι κκ. Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ «θα συζητήσουν μια σειρά από περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία και των πρόσφατων προκλήσεων της Βόρειας Κορέας».

Ανάλογες αναφορές έγιναν και από το Πεκίνο, καθώς ο εκπρόσωπος του ΥΠ.ΕΞ., Ζάο Λιτζιάν, επισήμανε ότι «οι διπλωμάτες των δυο χωρών διαπραγματεύονται μιλούν για μια πιθανή συνάντηση των προέδρων».

Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί λίγους μήνες μετά την ένταση που προκλήθηκε στην Ταϊβάν, μετά την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο νησί, υπερασπιζόμενη το καθεστώς της. Από την πλευρά της, η Κίνα επιμένει ότι η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της επικράτειάς της.