Εγκαίνια της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Εγκαίνια της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών

Εκδήλωση για τα εγκαίνια του Ξενώνα και της ολοήμερης λειτουργίας της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ πραγματοποιήθηκε στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών, τα οποία τελέστηκαν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό και επεσήμανε στην ομιλία της ότι «η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία της παροχής ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών επανένταξης στο πλαίσιο του σωφρονιστικού μας συστήματος.

Σήμερα, και σε συνέχεια της επέκτασης της λειτουργίας του Ξενώνα της Θεραπευτικής Κοινότητας μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού I, τον περασμένο Ιούλιο, προχωράμε στα εγκαίνια του Ξενώνα και την επέκταση της λειτουργίας του σε 24ωρη βάση, στις Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα Θηβών.

Με αυτό τον τρόπο γυναίκες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το νόμο και τις εξαρτήσεις μπορούν να λάβουν βοήθεια σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο εντός των φυλακών, στον οποίο θα διαβιούν.

Εκεί, τα συμμετέχοντα μέλη λαμβάνουν υπηρεσίες θεραπείας, εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε να μπορούν να επανενταχθούν στην κοινωνία, ενώ υποστηρίζονται συμβουλευτικά και οι οικογένειές τους».

Όπως υπογράμμισε η Υφυπουργός Υγείας, «στον Ξενώνα του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών, υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας 16 ατόμων, και σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες συμβουλευτικής, που ήδη παρέχονται, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 34 άτομα ωφελουμένων.

Από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι σήμερα, το Πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ έχει εξυπηρετήσει στην Α΄ Φάση Συμβουλευτικής προετοιμασίας 1379 εξαρτημένες γυναίκες και στην Β΄ Φάση Θεραπείας 464 γυναίκες».

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι γυναίκες που συμμετέχουν, θα μπορέσουν να ξαναπάρουν τη ζωή στα χέρια τους».

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που βρίσκομαι σήμερα στον χώρο του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών για να εγκαινιάσω τον νέο ξενώνα του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου θεραπευτικού προγράμματος, που λειτουργεί από το 2010 στον κρίσιμο τομέα του σωφρονιστικού μας συστήματος.

Χάρις στον ξενώνα αυτόν, οι κρατούμενες που έχουν ξεκινήσει θεραπεία απεξάρτησης μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες ολόκληρο το 24ωρο. Μακριά από το κελί της φυλακής, σε ένα περιβάλλον ασφαλές και αξιοπρεπές, πλαισιωμένες από την ομάδα του θεραπευτικού προσωπικού, θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να οδηγηθούν στην πλήρη απεξάρτηση, αλλά και στην ομαλή επανένταξη στην κοινωνία, μετά την αποφυλάκισή τους.

Ο δρόμος φαίνεται μακρύς και δύσκολος, αλλά, μέσα από τον καινούργιο αυτόν χώρο γίνεται βατός και υπόσχεται την έξοδο προς μια ζωή αυτόνομη και δημιουργική. Ο εγκλεισμός παύει να είναι ανυπόφορος, η στέρηση της ελευθερίας δεν βαραίνει όσο πριν, τα όνειρα για ένα καλύτερο αύριο και οι ελπίδες για μια δυναμική επανεκκίνηση ζωντανεύουν. Οι κρατούμενες, γυναίκες ευάλωτες και ψυχοσυναισθηματικά τραυματισμένες, έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους, να ενισχύσουν την αυτογνωσία τους, να αναγνωρίσουν τις αιτίες του εθισμού τους και τις επιβαρυντικές συνθήκες που τις οδήγησαν στην παραβατικότητα. Να αισθανθούν ότι δεν είναι ανυπεράσπιστες και εγκαταλελειμμένες και ότι, με την κατάλληλη υποστήριξη, τη μέριμνα και την αγάπη των θεραπευτών και εμπλεκόμενες ενεργά στη διαδικασία της προσωπικής τους αλλαγής, μπορούν να πάρουν και πάλι στα χέρια τους το αύριο.

Θέλω να σας συγχαρώ για τις ακάματες προσπάθειές σας να αντιμετωπιστεί η εξάρτηση στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και να εκφράσω τη βεβαιότητά μου ότι, μέσω των προγραμμάτων σας, όλο και περισσότερες αποφυλακιζόμενες θα επανέλθουν στην κοινωνία απελευθερωμένες από τα δεσμά της χρήσης, εξοπλισμένες με δεξιότητες, ικανές να δημιουργήσουν σχέσεις αληθινής επικοινωνίας. Γυναίκες που θα έχουν αποβάλει τον φόβο και θα έχουν μετατρέψει το οδυνηρό τους βίωμα σε δύναμη ζωής».

Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε την πτέρυγα των φυλακών με τις κρατούμενες μητέρες και τα παιδιά τους.