Σακελλαροπούλου: Είμαστε περήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, που με υψηλό αίσθημα ευθύνης υπερασπίζονται την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας

«Το “ΟΧΙ” στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στη φασιστική εισβολή και η ηρωική αντίσταση του λαού μας αποτελούν μία από τις ενδοξότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας μας, την οποία με σεβασμό τιμήσαμε στη σημερινή παρέλαση. Το πνεύμα της εθνικής ενότητας που σφυρηλατήθηκε στο αλβανικό έπος είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας. Είμαστε περήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, που με υψηλό αίσθημα ευθύνης υπερασπίζονται την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά το πέρας της σημερινής στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα, η ΠτΔ συνομίλησε με τον κυβερνήτη του μαχητικού F-16 της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων «ΖΕΥΣ», επισμηναγό Χριστόδουλο Γιακουμή, την ώρα που ο τελευταίος επιχείρησε θεαματικές διελεύσεις πάνω από την πόλη.

«Ελληνίδες, Έλληνες, ατενίζουμε με υπερηφάνεια όσα πέτυχε η Γενιά του ’40 υπερασπίζοντας την Πατρίδα. Είμαστε και θα παραμείνουμε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδια. Τιμή σ’ εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες! Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας και στον Ελληνισμό απανταχού της γης», σημείωσε από το πιλοτήριο ο επισμηναγός, με τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντά:

«Κύριε Επισμηναγέ, τιμάμε τους ήρωες που πολέμησαν και έδωσαν και τη ζωή τους στο έπος του ’40 για την ελευθερία μας. Και όλους εσάς στις Ένοπλες Δυνάμεις, τους άγρυπνους φρουρούς, που διασφαλίζετε την εθνική μας ανεξαρτησία και κυριαρχία. Η πατρίδα σάς ευγνωμονεί. Χρόνια πολλά και καλές προσγειώσεις».

Στη παρέλαση, πέραν στρατιωτικών τμημάτων από όλα τα Όπλα, καθώς και μονάδες σωμάτων Ασφαλείας, πήραν μέρος και νέα συστήματα, όπως τα Tεθωρακισμένα Οχήματα Mάχης Marder 1A3, καθώς και τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale EG και Rafale DG, εκτός των μηχανοκίνητων τμημάτων.

Την παρέλαση παρακολούθησαν εκτός από τη ΠτΔ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η βουλευτής Δώρα Αυγέρη, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης, εκπρόσωπος του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης, ο μητροπολίτης Άνθιμος, βουλευτές κ.α επίσημοι.