«Πυρ» από ΗΠΑ και ΕΕ για το τουρκολιβυκό «μνημόνιο»

Ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και η Ε.Ε στην συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για το νέο μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες που υπέγραψαν οι δύο χώρες.

Η αρχή έγινε από την ΕΕ η οποία αμέσως μετά τις υπογραφές Τουρκίας – Λιβύης με ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, ανέφερε «Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παραγάγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα» τόνισε ο κ. Στάνο 

Στον ίδιο τόνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δια του εκπροσώπου του τόνισε ότι «η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται να μην υπογράφει συμφωνίες που επηρεάζουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας».

«Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις» τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.