Κληρονομιά: Το Νοέμβριο η έναρξη ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φόρου | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Κληρονομιά: Το Νοέμβριο η έναρξη ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φόρου

Από την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ θα γίνουν δεκτές οι αρχικές δηλώσεις φόρου κληρονομιών. Έως το τέλος του 2022 η ηλεκτρονική υποβολή θα είναι προαιρετική ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2023 υποχρεωτική.

Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, διευρύνεται με νέες εφαρμογές η λειτουργία του myPROPERTY της ΑΑΔΕ. Στόχος η μεγαλύτερη διευκόλυνση συμβολαιογράφων, φυσικών και νομικών προσώπων.

Συγκεκριμένα, προαιρετικά από 2/11/2022 και υποχρεωτικά από 1/1/2023 θα είναι σε παραγωγική λειτουργία οι εφαρμογές:

-Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου κληρονομιών με Συμβόλαιο

-Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου κληρονομιών χωρίς Συμβόλαιο

Αναβάθμιση ηλεκτρονικών εφαρμογών

Επίσης, από 2/11/2022 αναβαθμίζεται η εφαρμογή Δωρεών/ Γονικών Παροχών με Συμβόλαιο για χρηματικά ποσά και λοιπά κινητά, με την προσθήκη πεδίων αναγραφής πληροφοριών. Ο σκοπός είναι η αποφυγή επισύναψης δικαιολογητικών. Για τις περιπτώσεις των συναλλαγών που δεν είναι εφικτή η (διαλειτουργική) ταυτοποίησή τους, είναι απαραίτητη η επισύναψη των δικαιολογητικών. Επίσης, τουλάχιστον 100.000 συναλλαγές το χρόνο ψηφιοποιήθηκαν με τις συγκεκριμένες εφαρμογές.

Η εφαρμογή myPROPERTY, θα παραμείνει κλειστή από την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2022 και ώρα 22:00 έως την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 10:00 προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εργασίες αναβάθμισης που είναι απαραίτητες για την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας των εφαρμογών.