«Θα προσπαθήσω να σας υπηρετήσω με πίστη, σεβασμό και αγάπη» τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος απευθυνόμενος στον λαό της Μ. Βρετανίας

Με αναφορά- όπως αναμενόταν- στη μητέρα του άρχισε το διάγγελμά του ο νέος βασιλιάς της Μ. Βρετανίας Κάρολος.

«Σας μιλάω σήμερα με αισθήματα βαθιάς θλίψης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, η Α.Μ. η Βασίλισσα, η αγαπημένη μου μητέρα, αποτελούσε έμπνευση και παράδειγμα για μένα και για όλη την οικογένειά μου. Της οφείλουμε το πιο ειλικρινές χρέος που θα μπορούσε να οφείλει οποιαδήποτε οικογένεια στη μητέρα της, για την αγάπη, τη στοργή, την καθοδήγηση και το παράδειγμά της. Έκανε θυσίες για το καθήκον. Η αφοσίωσή της ως ηγεμόνα δεν κλονίστηκαν ποτέ, σε περιόδους αλλαγών και προόδου, σε περιόδους χαράς και γιορτής, αλλά και σε περιόδους θλίψης και απώλειας.

Η ζωή μου θ’ αλλάξει φυσικά, καθώς αναλαμβάνω τις νέες μου ευθύνες. Δεν θα μου είναι πλέον δυνατό να αφιερώνω τόσο πολύ από το χρόνο και την ενέργειά μου στις φιλανθρωπικές οργανώσεις και στα θέματα για τα οποία νοιάζομαι τόσο πολύ. Γνωρίζω όμως ότι αυτό το σημαντικό έργο θα συνεχιστεί στα έμπιστα χέρια άλλων.

Αυτή είναι επίσης μια περίοδος αλλαγής για την οικογένειά μου. Βασίζομαι στη στοργική βοήθεια της αγαπημένης μου συζύγου Καμίλα. Σε αναγνώριση της δικής της πιστής δημόσιας υπηρεσίας από τον γάμο μας πριν από 17 χρόνια, γίνεται η βασίλισσα σύζυγός μου. Ξέρω ότι θα φέρει στις απαιτήσεις του νέου της ρόλου την ακλόνητη αφοσίωση στο καθήκον, στην οποία έχω τόσο πολύ βασιστεί.

Όπως η ίδια η βασίλισσα έκανε με τόσο ακλόνητη αφοσίωση, έτσι και εγώ τώρα δεσμεύομαι επισήμως καθ’ όλη τη διάρκεια του εναπομείναντος χρόνου που ο Θεός θα μου χαρίσει, να υπερασπιστώ τις συνταγματικές αρχές που βρίσκονται στην καρδιά του έθνους μας. Όπου κι αν ζείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στα βασίλεια και τα εδάφη σε όλο τον κόσμο και όποιο κι αν είναι το υπόβαθρο και οι πεποιθήσεις σας, θα προσπαθήσω να σας υπηρετήσω με πίστη, σεβασμό και αγάπη, όπως έκανα σε όλη μου τη ζωή.

Θέλω επίσης να εκφράσω την αγάπη μου για τον Χάρι και τη Μέγκαν, καθώς συνεχίζουν να χτίζουν τη ζωή τους στο εξωτερικό» τόνισε ο Κάρολος.