Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, με το βασικό επιτόκιο να ανέρχεται στο 1,75%.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως η κίνηση αποσκοπεί στην επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Ταυτόχρονα, σημειώνεται πως οι πληθωριστικές πιέσεις σε Ηνωμένο Βασίλειο και λοιπές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ενταθεί σε σχέση με την στρατηγική και τους στόχους που είχαν τεθεί τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, ο τιμάριθμος θα ανέλθει από το 9,4% το β’ εξάμηνο του έτους σε περισσότερο από 13% κατά το τέταρτο τρίμηνο. Μάλιστα, ο τιμάριθμος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το 2023, πριν υποχωρήσει στο 2% το 2024.

Αναθεώρηση προς τα κάτω για την ανάπτυξη

Αναφορικά με την ανάπτυξη, η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης, με την βρετανική οικονομία να εισέρχεται σε ύφεση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Ειδικότερα, η ανάπτυξη 0,8% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους υποχώρησε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο θα κινηθεί στο 0,4%.

Παρ’ όλα αυτά, κατά το τέταρτο τρίμηνο προβλέπεται ύφεση, η οποία μάλιστα θα διατηρηθεί καθ’ όλη την διάρκεια του 2023. Αυτή η πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού μπορεί να συγκριθεί με την περίοδο 2008/09 και 1990/91. Μάλιστα, ακόμα και η επιστροφή σε αναπτυξιακό ρυθμό δεν θα συνοδευθεί από υψηλά μεγέθη.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ήταν η πρώτη που “άνοιξε τον χορό” της αύξησης των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, με την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθούν. Η Τράπεζα της Αγγλίας προχωρούσε σε ήπια αύξηση των επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης.