35 βουλευτές ζητούν με επιστολή τους στον Μπάιντεν να μην δώσει F-16 στην Τουρκία

Nα μην προχωρήσει η πώληση F-16 στην Τουρκία ζητούν συνολικά 35 Αμερικανοί βουλευτές και των δύο μεγάλων κομμάτων με επιστολή που απέστειλαν στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Πιο συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί βουλευτές στην επιστολή χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά της Τουρκίας ως «αντιΝΑΤΟϊκή».

«Ζητήσαμε σθεναρά την απόρριψη αυτής της πώλησης γιατί θα ανταμείψει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αγνόηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας ως συμμάχου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και για τις τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που το καθεστώς του συνεχίζει να διαπράττει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

«Η χρήση ανησυχητικών τακτικών από τον Ερντογάν που αντιτίθενται στο κοινό καλό της συμμαχίας του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη», αναφέρουν.

Οι βουλευτές ακόμα, τονίζουν ότι η Τουρκική ηγεσία χρησιμοποιεί την στρατιωτική της ισχύ «προκειμένου να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική» εδώ και χρόνια, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα κατηγορείται πως έχει χρησιμοποιήσει όπλα αμερικανικής κατασκευής προκειμένου να διαπράξει εγκλήματα πολέμου «συμπεριλαμβανομένων σκόπιμων βομβαρδισμών αμάχων στόχων όπως νοσοκομεία και σχολεία στο Ιράκ, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Όμως οι Αμερικανοί βουλευτές σημείωσαν επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει την παραβατική της συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας στο Αιγαίο και της Κύπρου.

«Αμερικανικά όπλα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν το κυρίαρχο έδαφος συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι σχεδόν οι ενέργειες ενός αφοσιωμένου συμμάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.