Υψηλοί τόνοι στη συνάντηση Τσαβούσογλου- Μπέρμποκ με αφορμή Αιγαίο και Συρία | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Υψηλοί τόνοι στη συνάντηση Τσαβούσογλου- Μπέρμποκ με αφορμή Αιγαίο και Συρία

Να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε την Τουρκία η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατά την συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα οι δύο τους είχαν έντονο διάλογο και αντιπαράθεση με αφορμή την Ελλάδα, αλλά και την υπόθεση του Οσμάν Καβαλά.

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσον αφορά τον Οσμάν Καβαλά πρέπει να εφαρμοστεί. Παρότι είναι δύσκολο να το ακούσετε, αυτό πρέπει να λεχθεί», είπε με σαφήνεια η κ. Μπέρμποκ επέμεινε αναφερόμενη στον Τούρκο φιλάνθρωπο που έχει καταδικαστεί σε ισόβια για πράξεις του από Τουρκικό δικαστήριο και ο ίδιος αρνείται πάντα.

«Οι υπεύθυνοι του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την Άγκυρα την άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου» συμπλήρωσε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανταπάντησε «Γιατί η Γερμανία ενθαρρύνει όλες τις χώρες να αποκλείουν την Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης;

Γιατί δεν το υπενθυμίζετε στην Ελλάδα αλλά μόνο στην Τουρκία; Γιατί αναφέρετε τον Καβαλά; Επειδή τον χρησιμοποιείτε», συνέχισε σε έντονο ύφος ο Τσαβούσογλου.

Επίσης η Μπέρμποκ διεμήνυσε ότι δεν πρέπει να διεξαχθεί μια «προληπτική επίθεση» στη βόρεια Συρία.

«Μια νέα σύγκρουση θα προκαλούσε μόνο νέα δεινά στον πληθυσμό και η αστάθεια θα ωφελούσε το Νταές.

Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της αλλά θα πρέπει να επιτίθεται μόνο στους εγκληματίες», τόνισε μεταξύ άλλων η Μπέρμποκ.

Με αφορμή την δήλωση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ χθες στην Αθήνα ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου, «που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την αμφισβητήσει», ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι «η Γερμανία θα πρέπει να κρατήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και να μην παίζει το παιχνίδι των ελληνικών και κυπριακών προκλήσεων και προπαγάνδας».