Τσίπρας: Υπάρχει χάος ανάμεσα στην πραγματικότητα και το πώς ο πρωθυπουργός την καταλαβαίνει- Η χώρα και η ελληνική κοινωνία βιώνουν μια δυστοπία | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Τσίπρας: Υπάρχει χάος ανάμεσα στην πραγματικότητα και το πώς ο πρωθυπουργός την καταλαβαίνει- Η χώρα και η ελληνική κοινωνία βιώνουν μια δυστοπία

Επίθεση σε όλα τα μέτωπα εξαπέλυσε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα «Documento».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «υπάρχει χάος ανάμεσα στην πραγματικότητα και το πώς ο πρωθυπουργός την καταλαβαίνει. Η χώρα και η ελληνική κοινωνία βιώνουν μια δυστοπία. Σπάμε το ένα μετά το άλλο, όλα τα αρνητικά ρεκόρ. Στην πανδημία με πάνω από 30.000 νεκρούς, είμαστε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη. Η τιμή του ρεύματος είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη. Οι τιμές της βενζίνης και των ειδών πρώτης ανάγκης επίσης, μας χαρίζουν το ευρωπαϊκό μετάλλιο ακρίβειας. Για τη κυβέρνηση, όμως, είναι σα να ζούμε σε άλλη χώρα, που βρίσκεται στον αστερισμό πολλαπλών success stories».


Για το θέμα της ακρίβειας ο κ. Τσίπρας σημείωσε «Η ακρίβεια είναι το μεγάλο πρόβλημα των ημερών, που απασχολεί εκατομμύρια νοικοκυριά. Δεν είναι θέμα ποσοστών, εικόνας, προπαγάνδας. Δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα, αυτό είναι το θέμα. Κόβουν όχι μόνο από την ψυχαγωγία και τα “περιττά” αλλά και από τα απαραίτητα και παρόλα αυτά τα χρήματα τελειώνουν την τρίτη εβδομάδα. Είδατε τις ιλιγγιώδεις τιμές που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Πώς θα τα βγάλουν πέρα επιχειρήσεις και νοικοκυριά; Το ρεύμα έχει ακρωτηριάσει όχι εισοδήματα, αλλά ζωές…».

Σημειώνει επίσης ότι για το γεγονός αυτό έχει μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση, πέραν από τους εξωγενείς παράγοντες που παραδέχθηκε ότι επιδρούν: «Πρώτα από όλα η ακρίβεια έδειξε τα δόντια της στην Ελλάδα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αλλά προφανώς η πληθωριστική κρίση έχει παγκόσμια χαρακτηριστικά. Κανείς δεν το παραβλέπει. Όμως ο ενεργειακός πληθωρισμός στην ΕΕ από τον Μάη του ’21 έως τον Μάη του ’22 καταγράφηκε στο 39% και στην Ελλάδα στο 62%. Ε, αυτό το επιπλέον 23% που μας δίνει την αρνητική πρωτιά είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη, που έρχεται να προστεθεί στην αντικειμενική αύξηση των τιμών σε διεθνές επίπεδο» ανέφερε και συμπλήρωσε «Ο κύριος Μητσοτάκης λειτουργεί τελικά σαν το μακρύ χέρι της αισχροκέρδειας στην κοινωνία».

Όσο για το τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και της ακρίβειας λέει: «Θα σας πω πρώτα-πρώτα τι δεν θα κάναμε. Δεν θα κλείναμε άρον-άρον τους λιγνίτες για να κάνουμε τα επενδυτικά χατίρια ορισμένων εις βάρος της ενεργειακής ασφάλειας. Δεν θα παραδίναμε τη ΔΕΗ στην κερδοσκοπία, όταν η κρίση χτυπούσε ήδη την πόρτα της χώρας… Και φυσικά θα επιβάλαμε πλαφόν στην τιμές ενέργειας, θα περνάγαμε άμεσα υπό δημόσιο έλεγχο τη ΔΕΗ, και μη με ρωτήσετε πώς. Όπως πρέπει και όπως γίνεται. Ακόμη κι αν έπρεπε να κρατικοποιήσουμε, θα το κάναμε. Εδώ το έκανε ο Μακρόν. Η ΔΕΗ μπορεί και πρέπει να λειτουργεί με κριτήρια κοινής ωφέλειας. Θα επιβάλαμε επίσης αυστηρούς ελέγχους στις τιμές όλων των ειδών πρώτης ανάγκης και θα μειώναμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Και τέλος θα φορολογούσαμε στα αληθινά τα υπερκέρδη. Δεν θα παίζαμε θέατρο. Και μάλιστα θέατρο σκιών με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό».

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις με τη Τουρκία, τόνισε ότι από μέρους της Ελλάδας απαιτείται επαγρύπνιση: «Πιστεύω ότι πρέπει να ανησυχούμε, ή πιο σωστά να επαγρυπνούμε. Να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα της πατρίδας και τη διεθνή της θέση. Με ψυχραιμία όμως και χωρίς σπασμωδικές κινήσεις. Αυτό απαιτεί ομοψυχία στα βασικά, στις κόκκινες γραμμές που έχουμε καθορίσει. Εκεί δεν χωρούν κομματικές διαμάχες και αμφισβητήσεις. Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να ανησυχούμε και για την ΙΧ εξωτερική πολιτική που ασκεί ο κύριος Μητσοτάκης. Χρειάζεται μια άλλη εξωτερική πολιτική, που θα έχει σταθερό πρόταγμα τη σταθερότητα και την ειρήνη. Και θα συνδυάζει την πιο αποφασιστική στάση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις με την πιο συστηματική προσπάθεια να ανοίξουμε δρόμους διαλόγου με την Τουρκία», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως για τον πόλεμο της Ουκρανίας «η επιδίωξη της ειρήνης πρέπει να επανέλθει στην πρώτη θέση της ευρωπαϊκής ατζέντας».

Θεωρεί ότι ο υπεύθυνος που δημιούργησε το εκλογικό κλίμα για καιρό είναι ο Κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως αυτός και το κόμμα του βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα «Δημιούργησε εκλογικό κλίμα, όρισε υποψηφίους, έδωσε διαρροές ακόμα και για την ημερομηνία και ύστερα έκανε πίσω. Καθώς όμως τα πάντα, και τις εκλογές, τα διαχειρίζεται με όρους κερδοσκοπικού fund, κανείς δεν ξέρει πότε θα κρίνει ότι τον συμφέρει να στήσει κάλπες. Συνεπώς είμαστε σε ετοιμότητα. Από κει και πέρα αυτό που έχει σημασία για μας και πιστεύω για την πλειοψηφία του λαού μας είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Κάθε μέρα που περνάει ο κύριος Μητσοτάκης σωρεύει καταστροφές στη χώρα, διαχέει ένα κλίμα φθοράς και διαφθοράς στην κοινωνία, διαβρώνει το κράτος δικαίου, διασπά την ταλαιπωρημένη κοινωνική συνοχή» ανέφερε μεταξύ άλλων.