Πληθωρισμός: Νέα αύξηση σε Ελλάδα και Ευρωζώνη τον Ιούνιο

Συνεχίζεται η αύξηση του πληθωρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη, όπως παρουσιάστηκε από τα στοιχεία της Eurostat.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στη χώρα μας ανήλθε στο 12% τον Ιούνιο έναντι 10,5% τον Μάιο και 9,1% τον Απρίλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέγεθος αποτελεί υψηλό 29 ετών (Απρίλιος 1993).

Ο εθνικός δείκτης τιμών της ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να δημοσιευθεί στις 8 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ποσοστό που θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο που ανακοινώθηκε σήμερα από την Eurostat.

Ο πληθωρισμός σε επίπεδο Ευρωζώνης ανήλθε στο 8,6% τον Ιούνιο από 8,1% τον Μάιο. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που συνέβαλαν σ’ αυτό ήταν η αύξηση στην ενέργεια (41,9%, έναντι 39,1% τον Μάιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (8,9%, έναντι 7,5% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,3%, έναντι 4,2% τον Μάιο) και οι υπηρεσίες (3,4%, έναντι 3,5% τον Μάιο).

Μία απάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι η αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2011. Η αύξηση θα ανέλθει στις 0,25 μονάδες βάσης. Η συγκεκριμένη κίνηση θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, ενώ ανάλογη θα γίνει και τον Σεπτέμβριο.

Έτσι, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα βρίσκεται στο 0,5% στο τέλος του γ’ τριμήνου (από 0% σήμερα), ενώ το επιτόκιο καταθέσεων στο 0% (από -0,5% σήμερα), θέτοντας τέλος στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων.