Λαγκάρντ: Το πρώτο βήμα για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Λαγκάρντ: Το πρώτο βήμα για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής

Ως το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής χαρακτήρισε την απόφαση για την αύξηση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ προανήγγειλε και άλλες αυξήσεις επιτοκίων, χωρίς ωστόσο να τις αναφέρει πιο λεπτομερώς. Ταυτόχρονα, τόνισε πως ο ρυθμός της ομαλοποίησης των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από την εικόνα που θα διαμορφώνεται.

Μιλώντας για το TPI, η Κριστίν Λαγκάνρτ επισήμανε ότι η δημιουργία του νέου εργαλείου ήταν απαραίτητη για την υποστήριξη της αποτελεσματικής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Για το εύρος του TPI σημείωσε πως οι αγορές ομολόγων θα εξαρτώνται από την σοβαρότητα των ρίσκων που υπάρχουν στο πεδίο της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, χωρίς να υπάρχουν εκ των προτέρων περιορισμοί.

Αναφορικά με τις προοπτικές της Ευρωζώνης, τόνισε ότι σειρά ζητημάτων, όπως τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η άνοδος του κόστους που καλούνται να διαχειριστούν οι επιχειρήσεις, αποτελούν παράγοντες που προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, το άνοιγμα της οικονομίας και ο τουρισμός θα στηρίξουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι η εκτίμηση της ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, εξαιτίας της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, εφόσον δεν σημειωθούν αναταράξεις, το ενεργειακό κόστος και οι εφοδιαστικές αλυσίδες θα βρεθούν σε σταθερά επίπεδα.

Τέλος, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πιθανότητα μείωσης των ροών φυσικού αερίου από την Ρωσία αποτελούν κεντρικό ζήτημα για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.