Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την τροποποίηση του νόμου περί πόθεν έσχες | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την τροποποίηση του νόμου περί πόθεν έσχες

Κατατέθηκε η τροπολογία από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία αφορά το περιεχόμενο των δηλώσεων πόθεν έσχες και την προσκόμιση των αντίστοιχων αποδεικτικών μέσων.

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας βουλευτών (15 τον αριθμό) του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, χαρακτήρισε επιβεβλημένη την επέκταση των υποχρεώσεων υποβολής αρχικής ή ετήσιας δήλωσης «πόθεν έσχες».

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Το αυξημένο ενδιαφέρον για διαφάνεια γύρω από την περιουσιακή και εν γένει οικονομική κατάσταση και πιθανή οικονομική επιρροή προσώπων που κατέχουν σημαντικές πολιτικές ή θεσμικές θέσεις, ως μέλη της κυβέρνησης ή της Βουλής ή ως δικαστικοί λειτουργοί ή ως μέλη των ανεξαρτήτων αρχών, αλλά και προσώπων που κατέχουν κρίσιμες θέσεις επιρροής της κοινής γνώμης γύρω από πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, ως δημοσιογράφοι, εκδότες κ.λπ., επιβάλλει την επέκταση των υποχρεώσεων υποβολής αρχικής ή ετήσιας δήλωσης “πόθεν έσχες” (ν. 3213/2003)» σημειώνεται.

Η αιτιολογική έκθεση συνεχίζει: «Για τον λόγο αυτόν, εισάγονται ρυθμίσεις σχετικές με τη δήλωση και την προσαγωγή των αποδεικτικών που αφορούν εκμίσθωση, μίσθωση και υπομίσθωση κατοικιών και ακινήτων οποιασδήποτε χρήσης. Ιδιαίτερα, όμως, με την παρούσα τροπολογία προβλέπονται αλλαγές στο περιεχόμενο της δήλωσης “πόθεν έσχες” και στην υποχρέωση ανάρτησης αποδεικτικών εγγράφων, με τις οποίες δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αποτύπωση των δεδομένων που αφορούν σε υποχρεώσεις από δάνεια, ιδίως εκείνα που χορηγούνται από τράπεζες, και στην εξέλιξή τους, με στόχο να αντιμετωπισθούν φαινόμενα έμμεσης επαύξησης περιουσίας ή έμμεσης βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης προσώπων που υποχρεούνται σε τήρηση αυξημένων κανόνων διαφάνειας, αφού μέσω αυτής μπορεί να επέρχεται αδικαιολόγητη παροχή ευνοϊκών αντιπαροχών, χαριστικών πράξεων ή ιδιαίτερα ευνοϊκών ρυθμίσεων, διαγραφών υποχρεώσεων, αναστολών καταβολής δόσεων» δηλώνεται σχετικά στην εν λόγω έκθεση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πiefimerida.grΒουλή: Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση του νόμου περί πόθεν έσχες – iefimerida.gr