Πέθανε ο Ηλίας Νικολακόπουλος

Πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο αναλυτής εκλογών και δημοσκοπήσεων Ηλίας Νικολακόπουλος.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος βρισκόταν στη Σύρο για διακοπές. Όπως έγινε γνωστό, ο ίδιος βρισκόταν σε παραλία της περιοχής Αχλάδι το μεσημέρι της Πέμπτης. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στη θάλασσα, έχασε τις αισθήσεις του, Αμέσως ένα μικρό σκάφος έσπευσε για τις πρώτες βοήθειες, ενώ και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέβη για να πραγματοποιηθεί προσπάθεια ανάνηψης από τους διασώστες και επιτόπου και σε όλη τη διαδρομή έως το νοσοκομείο Σύρου, όπου διακομίστηκε.

Δυστυχώς, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν στη ζωή.

Ποιος ήταν ο Ηλίας Νικολακόπουλος

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος πραγματοποίησε προπτυχιακές σπουδές στα μαθηματικά στην Αθήνα και την Λωζάννη (1965-1969). Κατόπιν, μετέβη στο Παρίσι όπου συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές (Diplome d’ Etudes Approfondies – Θεωρία Πιθανοτήτων – Univ. Paris 6).

Το 1984 υποστήριξε στο Α.Π.Θ. (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964.

Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως Λέκτορας και από το 2003 ως Καθηγητής) και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία».

Από το 1984 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40. Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στην Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma).

Εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας (αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως Κύριος Ερευνητής).

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος συνεργαζόταν επί σειρά ετών με το Mega για την παρουσίαση εκλογικών αναμετρήσεων και δημοσκοπήσεων. Παράλληλα, αρθρογραφούσε σε εφημερίδες (“Τα Νέα” κ.ά.), ενώ διατηρούσε εκπομπή στον ρ/σ “Στο Κόκκινο”.

Μέχρι σήμερα διατελούσε πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)