Μητσοτάκης: Η Τουρκία να ακούσει την ΕΕ και να αποκλιμακώσει την ένταση | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Μητσοτάκης: Η Τουρκία να ακούσει την ΕΕ και να αποκλιμακώσει την ένταση

Να εισακούσει αυτή την φορά τις παραινέσεις της ΕΕ και να αποκλιμακώσει την ένταση, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί αυτή να μειωθεί, κάλεσε την Τουρκία ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος για την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τόνισε συγκεκριμένα:

«Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ξεχωριστή σημασία καθώς σήμερα θα επιβεβαιώσουμε ομόφωνα την χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για την Ουκρανία και την Μολδαβία.

Είναι μια σημαντική πολιτική απόφαση της ΕΕ ως απάντηση απέναντι στην απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχει το δικαίωμα να ζητήσει την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η απόφαση να της χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας στέλνει ένα μήνυμα όχι μόνο στήριξης αλλά και ανοίγματος μιας πόρτας στον ουκρανικό λαό για να διεκδικήσει την ένταξή του στην Ενωμένη Ευρώπη.

Θα συζητήσουμε και άλλα θέματα γεωπολιτικής σημασίας. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω το ευρωπαϊκό συμβούλιο και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο συμπερασμάτων που ζητάει με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή την φορά τις παραινέσεις γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους δυο μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκλειστική υπαίτιο την γείτονα χώρα.

Θα έχουμε την δυνατότητα αύριο στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ευρώ να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Οι δυνατότητες των εθνικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση είναι πεπερασμένες. Στην χώρα μας έχουμε δρομολογήσει ένα εθνικό πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μόνο αυτή την στιγμή τρέχουν από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής τρεις πρωτοβουλίες το fuel pass το power pass και το πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών και αυτά σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μείωσης των φόρων που έχουμε δρομολογήσει παρέχουν ένα πλαίσιο στήριξης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια που ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα.

Επειδή όμως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και η γενεσιουργός αιτία έγκειται στις τιμές φυσικού αερίου που συμπαρασύρουν το ηλεκτρικό ρεύμα θα επαναφέρω μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργός το κατεπείγον αίτημα για τολμηρές πρωτοβουλίες όπως πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Είναι ένα θέμα που συζητάμε εδώ και καιρό αλλά δεν έχει υπάρξει δυστυχώς η απαραίτητη κινητικότητα και θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει συντονισμένη αντίδραση που θα υποστηρίξει τους εθνικούς προϋπολογισμούς για να αντιμετωπίσουμε στο μέτρο του εφικτού τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.