Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε: Εάν ο Πρόεδρος της Τουρκίας θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις

Να σταματήσει η ανυπόστατη ρητορική κατά της Ελλάδας ζήτησε από τη Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δηλώσεις του στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα «δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης που πολλές φορές γίνεται για εσωτερικούς λόγους».

«Καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που εξέφρασε την ανάγκη να σέβεται η Τουρκία την εδαφική ακεραιότητα και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο να υπάρχει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε.

«Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Με τα συμπεράσματα που υιοθέτησε είναι σαφή όλα. Υπάρχουν δυο δρόμοι. Της αποκλιμάκωσης και της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το ζητούμενο είναι να σταματήσει αυτή η ακραία επιθετική ρητορική που είναι παντελώς νομικά ανυπόστατη. Η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα φόρα και θα εξακολουθώ να καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο για να λύνουμε με τους κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης. Θα φερόμαστε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ακόμα ότι έχει δεν έχει πλέον διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν, υπογραμμίζοντας παράλληλα με σαφή τρόπο ότι σε περίπτωση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη του μήνα, θα «δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών σημείωσε:

«Είναι το αγαπημένο σας θέμα όταν δεν έχετε τι άλλο να με ρωτήσετε. Δεν έχω να πω τίποτα. Έχουμε πλούσιο έργο να κάνουμε και η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά και απερίσπαστη τη δουλειά της από την όλη φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω της. Θα εισέλθουμε στον τέταρτο χρόνο και θα είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ανασχηματισμός». 

Αναφερόμενος τέλος στη διακοπή παροχής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη και για το χειρότερο σενάριο και αυτό όπως είπε είναι η διακοπή της τροφοδοσίας «και γι’ αυτό χρειάζεται συντονισμός ευρωπαϊκός» τόνισε.

«Πρέπει να συντονιζόμαστε και να συνεργαζόμαστε. Η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου τώρα βοηθάει τη Βουλγαρία και με την ολοκλήρωση του αγωγού IGB θα τροφοδοτηθεί με αζέρικο αέριο. Έχουμε ήδη εκπονήσει με τη ΡΑΕ σενάρια έτσι ώστε να μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και από άλλες πηγές, να αυξήσουμε την παραγωγή από τις λιγνιτικές μονάδες, πριν φτάσουμε σε ακραία σενάρια περιορισμού της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο.

Η χώρα μας οφείλει να είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο. Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί αλλά έστω και μικρές πιθανότητες να υπάρχουν να βρεθούμε αντιμέτωποι πρέπει να είμαστε έτοιμοι» δήλωσε.