Κίσινγκερ: Η προσπάθεια της Γερμανίας για την διασφάλιση ηγετικού ρόλου στην Ευρώπη αποτελεί δύσκολη αποστολή

Τον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη στη νέα εποχή μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία περιέγραψε ο Χένρι Κίσινγκερ, κατά την συνομιλία του με δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Αρχικά, ο βετεράνος διπλωμάτης τόνισε πως η προσπάθεια της Γερμανίας να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στην Ευρώπη «δεν είναι εύκολο καθήκον, με δεδομένη την ιστορία». Ταυτόχρονα, επισήμανε πως βλέπει με συμπάθεια για το καθήκον που επωμίστηκε» τη γερμανική κυβέρνηση, αν και «δεν έχει μπορέσει να ορμήσει σ’ αυτό με πλήρες πρόγραμμα». 

Σύμφωνα με τον Χένρι Κίσινγκερ, η Γερμανία θα κληθεί να αναλάβει έναν νέο ρόλο στην Ευρώπη, καθώς θα κληθεί να υποστηρίξει τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στη Γηραιά Ευρώπη σε περίπτωση επέκτασης της επιθετικότητας της Ρωσίας.

Ακόμα, ο ίδιος θεωρεί ότι το Βερολίνο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για αναβάθμιση της άμυνας της χώρας ύψους 100 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Όλαφ Σολτς λίγες ημέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί σημαντική στροφή στη στρατηγική του Βερολίνου.