ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη υπέρ των αμβλώσεων – Έντονες αντιδράσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο

Μία απόφαση που προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα ελήφθη σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η άμβλωση καθίσταται απαγορευτική, ανατρέποντας την απόφαση Roe v Wade του 1973 που τις επέτρεπε.

«Το Σύνταγμα δεν εκχωρεί το δικαίωμα σε άμβλωση. Η εξουσία για τη ρύθμιση των αμβλώσεων πρέπει να επιτρέψει στον λαό και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του», αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Έξι από τους εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων, τρεις εκ των οποίων είχαν διοριστεί στο Σώμα από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση απαγορεύει στις γυναίκες να αποφασίζουν για την διακοπή της κύησης. Μάλιστα, ορισμένα εκτιμούν ότι η σημερινή απόφαση για την απαγόρευση των αμβλώσεων ανοίγει τον δρόμο για λήψη αποφάσεων σχετικά με ζητήματα όπως η απαγόρευση των γάμων των ομόφυλων ζευγαριών κ.ά.

Οι Πολιτείες δεν δεσμεύονται να εγκρίνουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ήδη 13 Πολιτείες έχουν αποφασίσει να απαγορεύσουν το δικαίωμα στην άμβλωση, με το Τέξας να έχει ήδη κάνει την αρχή εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ταυτόχρονα, ανάλογη απόφαση έλαβε το Μιζούρι.

Σε άλλες Πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και η Πενσυλβάνια θα υπάρξουν τοπικές εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, η Καλιφόρνια, το Όρεγκον και η Ουάσινγκτον δεσμεύονται να προστατεύσουν το δικαίωμα στις αμβλώσεις, όπως έγινε γνωστό μέσα από κοινό ανακοινωθέν των τριών Πολιτειών.

Έντονες πολιτικές αντιδράσεις

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο, καθώς σημαίνοντες αξιωματούχοι της πολιτικής ζωής εξέφρασαν την διαφωνία τους.

Αρχικά, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε διάγγελμα στον αμερικανικό λαό, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο για τις γυναίκες να κυοφορούν το παιδί του βιαστή τους.

Ακόμα, υπογράμμισε πως «η υγεία των γυναικών και του έθνους μας βρίσκεται σε κίνδυνο», λέγοντας ότι η απόφαση γυρίζει τις ΗΠΑ 150 χρόνια πίσω.

Κατόπιν, ο Τζο Μπάιντεν επισήμανε την ανάγκη να καταστεί ομοσπονδιακός νόμος η απόφαση Roe V Wade του 1973, προαναγγέλοντας την συνέχιση της μάχης υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, έκανε λόγο για το αποτέλεσμα των «ακραίων και σκοτεινών στόχων των Ρεπουμπλικανών να καταργήσουν το δικαίωμα των γυναικών να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για την αναπαραγωγή».

Επιπλέον, επέκρινε τα συντηρητικά μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τον Ντόναλντ Τραμπ που «έδωσαν στις Αμερικανίδες λιγότερη ελευθερία από ό,τι είχαν οι μητέρες τους».

Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι οι Δημοκρατικοί θα συνεχίσουν να μάχονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.

Μισέλ Ομπάμα: Όταν δεν κατανοούμε την ιστορία μας, είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε τα λάθη της

Σχολιάζοντας την απόφαση, η σύζυγος του Μπαράκ Ομπάμα, Μισέλ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα λυπημένη.

Αρχικά, επισήμανε πως «τώρα μπορεί να μάθουμε τα οδυνηρά μαθήματα μιας περιόδου πριν η Roe v Wade γίνει (ομοσπονδιακός) νόμος, μια εποχή όπου η ζωή των γυναικών κινδύνευε από τις παράνομες αμβλώσεις».

Επίσης, πρόσθεσε πως θρηνεί για την έφηβη που δεν θα μπορέσει να τελειώσει το σχολείο γιατί η Πολιτεία θα ορίζει τις αποφάσεις της για την αναπαραγωγή, την μητέρα της μη βιώσιμης εγκυμοσύνης, τους γονείς, αλλά και τους εργαζόμενους στην υγεία που δεν μπορούν να προχωρούν στην διαδικασία χωρίς να ρισκάρουν τη σύλληψή τους.

Σε διαφορετικό σημείο της ομιλίας της τόνισε ότι «ο κυνισμός και η αδιαφορία μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν έχουμε λόγο στο χτίσιμο του μέλλοντος της χώρας μας».

Τέλος, η Μισέλ Ομπάμα κάλεσε σε δράση μέσω του ακτιβισμού. «Έχουμε πάρα πολλά για τα οποία θα πιέσουμε, να διαδηλώσουμε για αυτά, να μιλήσουμε και γνωρίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε μαζί», είπε.