ΗΠΑ – Αμβλώσεις: Μεγάλες εταιρείες θα καλύπτουν τα έξοδα μετακινήσεων

Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν στις μετακινήσεις γυναικών που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αμβλώσεις, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που τις καθιστά παράνομες.

Συγκεκριμένα, η Walt Disney ανακοίνωσε ότι θα καλύψει τα ταξιδιωτικά έξοδα για τους εργαζομένους της που αναζητούν οικογενειακό προγραμματισμό ή αναπαραγωγική φροντίδα. Στην ανακοίνωσή της, η Disney αναγνωρίζει τις συνέπειες της απόφασης, τονίζοντας ότι δεσμεύεται για την παροχή πρόσβασης σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη.

Η Disney απασχολεί περίπου 80.000 εργαζόμενους στο Walt Disney World στη Φλόριντα, στην οποία ο κυβερνήτης Ρον Ντε Σάντις υπέγραψε νομοσχέδιο που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες κύησης.

Ταυτόχρονα, η JP Morgan Chase & Co ανακοίνωσε ότι θα καλύπτει τα έξοδα υπαλλήλων που επιθυμούν να μετακινηθούν για να υποβληθούν στη διαδικασία.

Ανάλογη απόφαση ανακοινώθηκε και από την Alaska Airlines, η οποία θα συνεχίσει να καλύπτει τα ταξιδιωτικά έξοδα των υπαλλήλων της για την διενέργεια αμβλώσεων σε «ορισμένες ιατρικές διαδικασίες και θεραπείες» που δεν θα είναι διαθέσιμες στις περιοχές όπου διαμένουν.

Σημειώνεται ότι ήδη μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon, η Citigroup και η Levi Strauss & Co έχουν ανακοινώσει την απόφασή τους να στηρίξουν το δικαίωμα στην άμβλωση.