Γερμανία: Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου δεν είναι σωστή

Θέση για την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες εξέφρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Καγκελάριου της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, ο οποίος σχολίασε τις συνομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς στις Βρυξέλλες.

«Ο καγκελάριος (Όλαφ Σολτς) είναι της άποψης ότι ειδικά σε αυτή την τρέχουσα κατάσταση, επιβάλλεται όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι, να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους. Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και η υπέρπτηση ελληνικών νησιών δεν είναι σωστή. Και φαίνεται αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας το να κλείνεις την πόρτα σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους», είπε ο Βόλφγκανγκ Μπούχνερ.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε πως «είναι προς το συμφέρον όλων μας να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας στη Συμμαχία με σεβασμό και να φροντίζουμε για καλές και ανθεκτικές σχέσεις. Για αυτό το θέμα πρέπει να είναι να επιδιώκονται από κοινού λύσεις για ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και στο πνεύμα της καλής γειτονίας».

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης συνιστούν μεταστροφή σε σχέση με την μέχρι πρότινος στάση του Βερολίνου, καθώς ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο οποίος είχε καλέσει Ελλάδα και Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στον Όλαφ Σολτς έναν χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», ζητώντας από την Γερμανία να λάβει θέση για την τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο.