Τουρισμός: Τηλεδιάσκεψη Χατζηδάκη και Κικίλια με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΕΤ

Τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, και τους εκπροσώπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, με αντικείμενο την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις εστίασης που συνδέονται με τον τουρισμό, τις συνθήκες εργασίας και την κήρυξη της κλαδικής σύμβασης εργασίας ως υποχρεωτικής για το σύνολο των εργαζόμενων στον τουριστικό κλάδο.

Το παρόν στην τηλεδιάσκεψη έδωσαν η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Ολυμπία Αναστασοπούλου, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ, Γιώργος Χότζογλου, ο Αντιπρόεδρος, Νικόλαος Κοκολάκης, ο Γενικός Γραμματέας ,Δημήτριος Κουτούκης και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Νικόλαος Κρομμύδας.

Αναφορικά με το ζήτημα της κάλυψης των κενών θέσεων εργασίας, συμφωνήθηκε να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις του κλάδου τις κενές θέσεις εργασίας στην ΔΥΠΑ, ώστε να γίνει διασταύρωση με τους εγγεγραμμένους στο μητρώο της Υπηρεσίας και να καλυφθούν από εκείνους.

Ακόμα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι οι έλεγχοι για τις συνθήκες εργασίας στον τουριστικό κλάδο θα είναι αυστηροί. Όπως είπε, «το ζήτημα έχει να κάνει όχι μόνο με τα δικαιώματα των εργαζόμενων αλλά και με την εικόνα της Ελλάδας. Εικόνες που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζονται σωστά, έχουν αρνητική αντανάκλαση όχι μόνο στους ίδιους αλλά και στη χώρα».

Για το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέφερε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να κηρυχθεί υποχρεωτική, όπως συμβαίνει με την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχείων.

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε:

«Η αναπτυξιακή τροχιά του ελληνικού τουρισμού αφορά τόσο την πρωτογενή παραγωγή, όσο και τον εμπορικό κόσμο και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Από την πλευρά της Κυβέρνησης συνολικά, αλλά και ειδικότερα από το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Τουρισμού, υπάρχει η σαφής πρόνοια, έτσι ώστε -με δεδομένες τις πολλαπλές κρίσεις που έχουμε κληθεί να διαχειριστούμε αυτά τα τρία χρόνια- να μπορέσουμε και πάλι να συνεργαστούμε με απτά αποτελέσματα προς όφελος της μέσης ελληνικής οικογένειας και όλης της κοινωνίας. Προσωπικά, πιστεύω πολύ στη συνεργασία. Και έχει αποδειχθεί, από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργήσαμε ήδη από το 2020 -σε μία εποχή κατά την οποία δεν είχαμε καν εμβόλια- ότι όπου υπάρχει υγιής συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων -κεντρικής Κυβέρνησης, ιδιωτικού τομέα, εργοδοτών και εργαζομένων- προφανώς αυτό είναι προς το συμφέρον όλων.

Ας μην ξεχνάμε ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια, η ελληνική Κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια έχει στηρίξει νοικοκυριά, εργαζόμενους και επιχειρήσεις με 50 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης στήριξης για την αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η καλή διάθεση, λοιπόν, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Και αυτό είναι εμφανές.

Όσον αφορά, τώρα, στον κλάδο του τουρισμού, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρεσβευτές μας είναι οι εργαζόμενοί μας. Αλλά και το γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί υπόθεση των πολλών, καθώς 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται, έμμεσα ή άμεσα, από την τουριστική δραστηριότητα. Τα πρώτα στοιχεία από τις κρατήσεις και τις αφίξεις στη χώρα μας είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Καλούμαστε, λοιπόν, να προασπίσουμε αλλά και να ενισχύσουμε την “ατμομηχανή” της ελληνικής οικονομίας. Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα προασπίσουμε τα συμφέροντα τόσο των εργαζόμενων, όσο και των επιχειρήσεων του κλάδου. Και θα το κάνουμε όλοι μαζί -ενώνοντας δυνάμεις χωρίς καθυστερήσεις- έτσι ώστε αφενός όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να βρει δουλειά και αφετέρου να μειώσουμε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί σε συγκεκριμένες ειδικότητες που σχετίζονται με το τουριστικό μας προϊόν».