Στόλτενμπεργκ: Εφόσον η Φινλανδία υποβάλλει αίτηση ένταξης στο NATO θα γίνει δεκτή θερμά | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Στόλτενμπεργκ: Εφόσον η Φινλανδία υποβάλλει αίτηση ένταξης στο NATO θα γίνει δεκτή θερμά

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την κοινή δήλωση του Προέδρου και της Πρωθυπουργού της Φινλανδίας για την πρόθεση υποβολής ένταξης στη Συμμαχία, επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες για την ένταξη θα είναι γρήγορες.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Στόλτενμπεργκ σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις, σημειώνοντας:

«Χαιρετίζω την κοινή δήλωση του Προέδρου Nιίστο και της Πρωθυπουργού Mαρίν που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Αυτή είναι μια κυρίαρχη απόφαση της Φινλανδίας, την οποία το ΝΑΤΟ σέβεται πλήρως. Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη.

Η Φινλανδία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους του ΝΑΤΟ, μια ώριμη δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Συμφωνώ με τον Πρόεδρο Νιίστο και την Πρωθυπουργό Mαρίν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Φινλανδίας. Η ένταξη της Φινλανδίας θα καταδείξει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ότι η Φινλανδία αποφασίζει η ίδια το μέλλον της».